Vinylprinsessan

Bland vinyl, bloggar och fanzine. Vinylskivan är död. Med romanen Vinylprinsessan av Yvonne Prinz skildras efterdyningarna av dess svanesång.

Romanen handlar om Al (Alberta), sexton år, bosatt i Berkley i Kalifornien. Sista sommaren innan skolan slutar jobbar hon i Bob’s & Bob’s, en välsorterad skivbutik med stor vinylavdelning. Affären ligger så till att den ofta besöks av udda, smått kufiska existenser, ofta på jakt efter annat än just musik. Affärerna går dåligt. 

Men Al trivs. Hon kan allt om musik, älskar vinyl, hatar fildelare, och hon har just startat en blogg och hon drar med samma iver igång ett fanzine, ”Vinylprinsessan”. Butiksrånen längs det sunkiga köpstråket tilltar, vilket skapar oro, mitt i vardagsbestyren, som också innefattar snygga killar i butiken, för Als del. 

Romanen har ”feel-good”karaktär, lite som Nick Hornbys High Fidelity, om också med en ung tjej i huvudrollen, omgiven av kärlekstörstande frånskild mor och med en pappa på avstånd som överårig fortsätter dunka trummor i ett slyngelrockband, med ny familj i antågande. 

Jag njuter av de genomgående väl valda musikaliska referenserna boken erbjuder, vid sidan av dess goda stämning och fina personkaraktäristik.

Staffan på biblioteket i Solna C

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Biblioteken i Solna den 19 juni 2012