Vi går till lördag

Lördag innebär godisdag. Det vet Cissi, Malte och Py. Och godis köper man i Jerkos Tobak. Dit kan de gå själva. Av mamma har de fått trettio kronor. Men en sak har hon förbjudit dem. De får absolut inte köpa tuggummi. Varför talar hon inte om.

När barnen handlat visar det sig att de har tio kronor över. Vips har de kompletterat med ett stort tuggummipaket. Deras dåliga samveten får dem att febrilt tugga upp alla tuggummin på vägen hem. De tuggar så att det fastnar i håret på Malte, så han måste klippa sig hos en frisör. Tuggummin hamnar i kjolen på en gammal dam, som sätter sig på en bänk och kanske fastnar? De kan göra sig ett hopprep av tuggummi, och roa sig en stund i parken. Och den borttappade hemnyckeln går lätt att fiska upp ur en grop, med tuggummi till hjälp.

Väl hemma intygar de att de inte köpt några tuggummin. Då visar det sig att mamma har en överraskning till dem, som hon plockar fram. Just det, tuggummin.

Detta är en söt och vänlig berättelse, enkelt framförd, vackert illustrerad av Helena Willis, vars detaljerade bilder ger berättelsen mycket av dess lekfullt spralliga karaktär.

Staffan på biblioteket i Solna C

Tipsat av: csladmin den 5 december 2013