Varulvsboken

Finns varulvar på riktigt? Självklart! Så skulle många ha svarat för 400 år sedan. Men idag: ”Är du galen? Det finns inga varulvar. Alla vet det.”

Det här är en skön blandning av fakta och spännande historier om varulvar med flera. Jo, man kan tala om varulvsfakta. Det vill säga vilken roll uppfattningar om varulvar spelar - och har spelat - i människors liv.

Finns varulvar på riktigt? Självklart! Så skulle många ha svarat för 400 år sedan. Men idag: ”Är du galen? Det finns inga varulvar. Alla vet det.” Men det är ett ganska nytt fenomen detta att inte tro på varulvar. I flera tusen år har människor på allvar trott att varulvar är verkliga. Det finns grottmålningar på varulvar redan från stenåldern. Även de antika grekerna och romarna, indianerna, vikingarna och riddarna trodde på varulvar. ”Vem har rätt, vi som lever nu eller våra förfäder? Vad tror du?”

Det kan man diskutera. För att på nästa sida se teckningar på hur till exempel förvandlingen från människa till varulv går till. Antingen föds man till varulv. Då är både ens föräldrar varulvar. Eller så smittas man genom att man blir biten av en varulv. Då har man inget val. Då blir man varulv varken man vill eller ej. Förutsatt att man överlever varulvsattacken. 

Här figurerar Charles Darwin och hans apor som blev människor. Liksom indianernas urmänniskor. De var vargar, som började gå på två ben. På den vägen är det. Även den kristna skapelseberättelsen finns med på ett hörn. Därtill häxor och andra hamnskiftare än varulvar. Det vill säga djur som förvandlats till människor, och tvärtom. Häxor och gudar kan också vara hamnskiftare. ”Bruxan är en kvinna som kan förvandla sig till en jättelik rovfågel. Med sina stora klor fångar hon ensamma vandrare. Hon lyfter dem rätt upp i luften. Högt, högt, sedan släpper hon dem…”

Boken är lättläst, informativ, rolig och spännande. Det är en förträfflig blandning av text och teckningar, fakta och fiktion. Inte visste jag att det finns en förening för hamnskiftare i Sverige. Närmare bestämt en viss sorts hamnskiftare: människor som tror sig i själva verket vara delfiner. Där ser man. Här finns mycket att lära för alla i alla åldrar.

I samma serie finns Boken om bovar, Riddarboken, Spökboken, Vampyrboken och Zombieboken. Jag kan knappast bärga mig.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan Rahm den 13 april 2011