Varför vuxna ska läsa Harry Potter

Böckerna om Harry, Hermione och Ron är en storslagen saga för alla åldrar.

Bokserien är absolut läsvärd från ca 7-10-årsåldern till så där 117-årsåldern! De har något för alla åldrar, utom de allra yngsta. Barn kan t ex älska att känna igen miljö och personer som kommer igen från bok till bok, de häftiga äventyren, de önskedrömsartade trollerikonsterna. Som vuxen kan man njuta av humorn, samhällssatiren, och den språkliga uppfinningsrikedomen. Man kan klura på de inbyggda gåtorna – hur kan spådomen ”ingen kan leva om den andre överlever” fungera? och Vilken sida står egentligen Snape på? Man kan också roa sig med att slå upp trollformlerna och ta reda på vad de betyder, och namnen på de gamla legendariska trollkarlarna och häxorna – för de är ofta verkliga historiska personer!
Klarar man språket, så är det ett rent nöje att läsa böckerna på engelska.

Böckerna om Harry utspelar sig i England på 1990-talet och visar upp en sida av verkligheten som vi vanliga människor inte ser – eftersom den är omsorgsfullt dold för oss. Det är nämligen så att det finns en stor grupp människor för vilka de ”normala” naturlagarna inte riktigt stämmer. De kan med sin tankekraft få saker att flyga, förvandla saker till något annat, förflytta sig på märkliga sätt… ja, kort sagt trolla!

Men det är ingen enkel sak att kontrollera magin. Det kräver lika hårt arbete och lika mycket övning och studier som ”normal” teknik, vetenskap och konst! Man behöver gå i skolan, träna teknikerna, förstå teorin, lära sig självdisciplin. Trollkarlar och häxor är lika olika till begåvning och karaktär som vanliga människor, och de är medlemmar av ett samhälle med lagar, administration och klasskillnader . Det finns gränser för vad man kan uträtta med magi – man kan t ex inte skapa något av ingenting, och man kan inte trolla fram pengar! Det finns gränser för vad man får göra – det är absolut förbjudet att mörda, tortera eller tvinga sin egen vilja på någon annan.
Berättelserna är som en härlig tankelek – hur skulle det vara om… minnen kunde sparas på flaska… om det var möjligt att förflytta saker med tankekraft… om det fanns människor med speciella förmågor, som absolut  måste döljas för andra… ..och kanske det gör det? 

Trollkarlssamhället är också en skrattspegel för vårt (eller engelsmännens!) ”normala” samhälle. Här finns den brittiska internatskolan, de gamla adliga familjerna som håller på sina privilegier, uppkomlingar och karriärister, mer eller mindre korrupta politiker, new age, mediadrev, huliganer, nynazism, teknikfantaster, lodisar, småtjuvar... Den enda samhällsföreteelse som Joanne Rowling faktiskt undviker att ta upp och skoja med är faktiskt kyrkan och religionen!  Tolerans, mångkulturalism och kärlekens positiva kraft är också viktiga ämnen som bearbetas genom hela bokserien. Om förälder och barn läser böckerna tillsammans kan de bli en underbar gemensam upplevelse och en outtömlig källa till spännande samtal!

Därför ska vuxna läsa Harry Potter!

(Och se gärna filmerna också!)

Harry Potter

 1. Lego Harry Potter

  Undertitel: years 1-4
  Språk:
  Engelska Danska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Xbox 360-spel
 2. Harry Potter och dödsrelikerna

  Av: Rowling, Joanne K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Harry Potter och Fenixorden

  Av: Rowling, Joanne K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 4. Den inofficiella Harry Potter-kokboken

  Undertitel: från kittelkakor till knickerbocker glory : över 150 magiska recept för både trollkarlar & mugglare
  Av: Bucholz, Dinah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: E-bok
 5. Harry Potter and the cursed child

  Undertitel: parts one and two
  Av: Thorne, Jack
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Från Gossip Girl till Harry Potter

  Undertitel: genusperspektiv på ungdomslitteratur
  Av: Nilson, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok