Trollkarlens elefant

Oj, var en av de första tankarna jag fick när jag började läsa boken om Peter och staden Baltese. För vem skulle jag vilja läsa den här boken? Med ett språk som är både poetiskt och drömskt förs jag in i den sagoaktiga berättelsen.

Föräldralöse Peter styrs hårt av den gamle soldaten Vilna Lutz. En dag väcks Peters hopp att hitta sin syster som han trodde var död. Det är bara ett problem. Enligt en spådom är det en elefant som ska visa honom vägen. Och i Baltese finns inga elefanter.

I en annan del av staden uppträder en trollkarl som är trött på publikens svala intresse för hans konster. Så i stället för att trolla fram en bukett liljor blir det en livs levande elefant. Så är hela historien igång. Längtan eller krossade illusioner, alla har en dröm de vill uppnå. Hur det går för Peter, trollkarlen , stenhuggaren och andra i staden och inte minst för elefanten får du veta när du följer de vindlande vägarna i berättelsen.

Det här är en bok att läsa och begrunda. Den ställer lite krav på sin läsare vilket absolut inte är fel. Det är skönt med böcker som vågar lita på sina läsare. Med andra ord en anledning till varför högläsning är så bra. Man kan prata om svåra ord eller förklara abstrakta tankar för varandra. Bilderna i en mörk blyerts gråskala hjälper dig in i berättelsen.  Jag tycker om sagor och kan det omöjliga bli möjligt är jag gärna med på noterna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin Andersson den 27 juni 2012