Tredje principen

Debut och ännu en dystopi. Vad kan det innebära?

Vi kastas in i berättelsen i prologen där någon fastnar i Systemets säkerhetssystem under ett fritagningsförsök. Så släpper vi den historien ett tag.


Nu rullas berättelsen om Systemet och Motståndet upp. Ava heter hon egentligen men Iris när hon arbetar för Systemet. Hon har flera svåra uppdrag hon måste klara av för att inte bli avslöjad som rebell. Samhället är hårt centralstyrt och alla har sina givna roller. Levi vill helst inte bli indragen i rebellernas kamp, men han kan inte svika sin syster som är gripen och hålls fången någonstans. Mer vill jag inte avslöja här.

Så långt liknar boken de flesta dystopier jag hittills har läst. Det som fascinerade mig när jag läste var den djupare dimension jag hittade. Den känns mer verklighetsnära och trovärdig då den refererar till ett försvunnet samhälle som liknar det vi lever i idag. Berättelsen handlar både om personlig utveckling, samhällskritik och om miljön.  Den är spännande och flera gånger bara måste jag fortsätta läsa för att se hur det går fast jag egentligen inte har tid.

Det är första delen i en planerad trilogi och jag längtar efter fortsättningen.

Recensenten i Bokhuset skriver; Äntligen något helt nytt och fräscht, men även normbrytande. Det här är den smartaste dystopin jag läst.