Tips som räcker länge - för hela familjen

Jag har samlat ihop ett antal tips som kan räcka länge, både när det gäller titt- och lästid, och som lever kvar i tanken länge efter att de tagit slut. Böckerna lånar du på biblioteket, e-böcker och e-ljudböcker via bibliotekswebben eller biblio och film via Cineasterna.

Tre björnar läser tillsammans MabelAmber, Pixabay

(Klicka på titeln för att komma till boken/filmen)

Barn:

Bröderna Grimms sagor i urval finns som e-bok. Blir dagarna hemma långa är en sagosamling bra att ha till hands. De räcker länge. Här är flera av de klassiska sagor samlade. Hela familjen kan samlas och läsa tillsammans. Kryp upp i soffan och följ med på äventyr.

Unga:

Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen finns som bok, MP3, e-bok och e-ljudbok. Oavsett vilket sätt du väljer att läsa på får du en spännande och bra bok. Tre ungdomar i dagens Småland hamnar mitt i mystiska och märkliga händelser när de hittar gamla brev från 1700-talet och spårar dem ända tillbaka till det gamla Egypten. En riktigt läsvärd klassiker som har allt.

Film:

And then we danced hittar du på Cineasterna. Jag vet inte om jag någonsin har sett en film från Georgien förut. Den här har manus och regi av svensk-georgiske Levan Akin och är en Guldbaggevinnare från 2019 och den var även Oscarsnominerad. Jag tycker om dans och det får jag mycket av i den här filmen. Ungdomar går i en hård dansskola där de dagligen kämpar med de traditionella georgiska folkdanserna och hoppas på en plats i toppen. Tradition och kultur har hög status. Merab är filmens huvudperson och en hängiven dansare. Vi följer honom i vardagen där han dansar och jobbar extra för att få ihop vardagen med sin familj. De unga dansar, festar och har kärleksbekymmer. Merabs blir dubbelt så svåra när han förälskar sig i Irakli, en ny kille som inte följer de vanliga reglerna. Jag njöt, led och våndades med karaktärerna i filmen. Ett riktigt mästerverk enligt mig.

Faktabok för vuxna:

Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren av vetenskapsjournalisten Karin Bojs är en riktig tegelsten som var lite tung att ha med sig i sängen på kvällen men den finns även som e-bok.
Karin Bojs följer både sin egen släkts historia och hela mänsklighetens historia från de tidigaste människoliknande varelserna genom evolution och folkvandring över jorden. Det ligger ett gediget arbete bakom boken där hon intervjuat arkeologer, historiker, forskare inom den senaste gentekniken och släktforskare i många länder. Hon sorterar fakta och olika teorier och knyter ihop dem så de bildar en imponerande och lärorik helhet. Hon visar på hur våra DNA ger en ny bild av hur folkvandringen skett i olika steg, hur jägarfolk och bondesamhällen växte fram och hur klimat och sjukdomar påverkat och ger spår vi kan läsa av hos dagens människor. Det finns spännande kopplingar i språken mellan länder som ligger långt ifrån varandra som visar att det inte bara är idag vi rör oss över jorden.

Skönlitteratur för vuxna:

Behöver du något att bita i även när det gäller skönlitteratur rekommenderar jag En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa. Den finns även på engelska med titeln The Housekeeper and the Professor, men originalet är japanskt. Jag blev intresserad av historien om en professor som bara minns saker 80 minuter i taget och för vilken tiden stannat på 1975 då han var med om en olycka. Det jag fascineras av och får kämpa mer med är de matematiska problem och uträkningar jag får på köpet. Professorn utgår nämligen från olika matematiska problem när han träffar sin hushållerska. Det tar extra fart när han får träffa hennes 10-åriga son. Det märkliga är att då klarar den gamla mannen saker han annars verkar helt oförmögen att göra. Han älskar barn och har en fantastisk förmåga att visa hänsyn, förklara och ge utmaningar till barnet. Jag har inte kommit igenom den, till formatet, lilla boken än men miljö och berättelse ser ut att bli en rik läsupplevelse.

Skrivet av: Kristin Andersson den 19 mars 2020