This is England

Se en skildring av vänskap, kärlek och skinheads och väx upp med 12-årige Shaun i engelskt 80-tal.

Då 12-åriga Shaun räddas från mobbare och lär känna ett gäng flera år äldre skinheads är det början på en resa mot djup vänskap och en möjlighet att växa upp utan utanförskap, men också en väg in mot många av de problem som genomsyrade England i början på 1980-talet.

Till en början finner Shaun stabilitet och trygghet bland sina nya vänner, som snabbt förvandlar honom till en fulländad skinhead med kängor, upprullade byxor och snaggat hår. När gängets gamle vän Combo återvänder efter ett fängelsestraff hotas gruppens dynamik, då den aggressive Combo ställs mot sin mer veke vän Woody. Combo har under tiden i fängelse tagit till sig National Fronts främlingsfientliga budskap, något som inte går bra ihop med att Woodys bäste vän Milky är av jamaicanskt ursprung.

Bild från This is England

När gänget väl splittrats har Shaun charmats av den karismatiske Combo, och bestämmer sig för att lämna tryggheten hos det gamla gänget. Shauns pappa har nyligen omkommit i Falklandskriget, och i Combo får han en ny tydlig fadersfigur. Samtidigt hittar Combo något förlorat hos sig själv hos den unga och naiva Shaun, frågan är bara om det finns en chans för att komma ur det invanda mönstret av brott och våld?

Trots att This is England är ett drama som skildrar de svåra sidorna av 80-talets England i form av arbetslöshet och groende rasism, är filmen också fylld av den sanna kamratskap som råder i det blandade gänget med skinheads. Filmen har 2010 fått en fortsättning i en miniserie i fyra delar, This is England '86, som skildrar gänget tre år efter filmens handling.

Jag kan dessutom rekommendera att se filmens extramaterial, där man bland annat får se när filmens kvinnliga skådespelare blir klippta i skinheadtjejernas feathercut (se bild ovan).

Filmtrailer

Målgrupp:

Taggar:

den 4 februari 2011