The song of Achilles

Legenden om Akilles i en berörande nytolkning som fokuserar på förhållandet och kärleken mellan halvguden och hans följeslagare Patroclus. Boken finns bara på engelska.

Den unga prinsen Patroclus blir förvisad av sin far och hamnar istället som fosterbarn i kungariket Phthia. Där möter han den jämnåriga prinsen Achilles, en halvgud som redan vid nio års ålder förutspås bli den största hjälten i historien. Achilles som är beundrad och oöverträffad väljer förvånande nog den utstötte Patroclus som följeslagare och de två pojkarna blir bästa vänner och spenderar nästan varje minut tillsammans. När Achilles skickas iväg för hjälte-träning följer Patroclus i hemlighet efter, och allteftersom de blir äldre utvecklas deras förhållande till mer än vänskap. De älskar varandra djupt och lever lyckliga tillsammans isolerade från omvärlden, tills den dagen då de kallas till strid mot kungariket Troja. 

Jag hade hört mycket gott om den här boken och den överträffade alla förväntningar. Det är det bästa jag läst i år och troligen en av de bästa böckerna jag har läst någonsin. Den är välskriven och intressant med inslag från grekisk mytologi, så som gudar, profetior och legendariska hjältar, samt Homeros Illiaden och slaget om Troja som bakgrund. Mer än något är boken dock väldigt vacker och berörande då Miller skildrar ett otroligt djupt och intensivt förhållande mellan två pojkar som blir män och som älskar varandra mer än något. Jag grät floder när jag läste den och till och med nu efteråt blir jag lite känslosam av att tänka tillbaka på den. Det är en bok som kommer stanna med mig länge, och det är synd och skam att inget förlag översatt den till svenska än.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johanna Svensson den 24 oktober 2019