The Power

Plötsligt börjar unga kvinnor runt om i världen manifestera förmågan att skicka ut elektriska stötar som kan orsaka allt ifrån lätt obehag till döden.

Det är oklart vad som väckt upp kraften, men den kommer från ett organ vid nyckelbenet. Klart är dock att det sprider sig och snart kan alla unga kvinnor elchocka, mer eller mindre. Alla bebisflickor föds med kraften och unga kvinnor kan även väcka upp kraften hos de äldre.

Vi får främst följa fyra karaktärer genom berättelsen: Allie, som haft ett tufft liv i olika fosterhemsplaceringar på den amerikanska landsbygden och tidigt lär sig kontrollera kraften. Roxy, som är dotter till en gangsterboss i London och som var en av de yngsta som först fick kraftens förmågor. Margot, en amerikansk politiker som via kraften hon förvärvat av sin dotter klättrar i karriären och Tunde, en nigeriansk journalist som tidigt börjar dokumentera kraftens verkningar och sprida via sin Youtube-kanal.

Eftersom jag absolut inte förespråkar våld måste jag motvilligt erkänna att jag känner mig upplivad i början på läsningen. Flickor med förmågor likt elektriska ålar känns som ett väldigt bra självförsvar mot att bli ofrivilligt rörd av män. De behöver inte ens alltid använda sina krafter utan ibland räcker det med vetskapen om vad dom skulle kunna göra. Känslan är dock kortvarig, för naturligtvis är det inte så enkelt. Det räcker inte att ändra på maktordningen. Makt korrumperar. Och biologiskt kön är allt annat än binärt. Men det är en bra inledande känsla, viktig för att drabbas av vad som utvecklar sig senare i berättelsen. Strukturer vi lärt oss att leva med blir också tydliga, rädsla för fysisk överlägsenhet som sipprar in i oss via erfarenheter och berättelser om att akta oss blir uppenbara på ett nytt sätt när det är männen som upplever det.

The Power har jämförts med Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale, och precis som med den senare finns det planer på att göra The Power till TV-serie. Det blir spännande att se hur det lyckas! Fram till dess, läs boken! Det är en smart och snyggt skriven, våldsam och tankeväckande historia om vår värld och oavsett vad du tycker kommer den nog inte att lämna dig oberörd.

The Power finns ännu inte översatt till svenska.