The king's speech

Berättelsen om kung George VI:s oväntade väg till tronen och talpedagogen som banade vägen för honom.

De flesta av oss har kanske mest något vagt igenkännande av namn som Edward VIII och Wallis Simpson, men faktum är att dessa två personer utgjorde en av 1900-talets största skandaler i det brittiska kungahuset. De ligger också i grunden för handlingen i The king's speech. I filmen får vi möta den något blyge Bertie. Som andra son till kung George V har han levt ett tillbakadraget liv i skuggan av sin äldre bror Edward VIII, mycket på grund av att han lider av stamning.

När brodern abdikerar tronen för att gifta sig med det frånskilda amerikanska socitetslejonet Wallis Simpson hamnar Bertie plötsligt i rampljuset. Ska han kunna axla kungamanteln som George VI och få tillräckligt mycket självförtroende för att ens våga tala offentligt? För att få hjälp kontaktar Berties fru (spelad av Helena Bonham Carter) en okonventionell talpedagog, som kommer att släppa loss alla hämningar.

The king's speech tog hem hela 4 Oscarstatyetter 2011 för Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga skådespelare och Bästa orginalmanus. Rollerna som kung George VI och talpedagogen Lionel Logue spelas skickligt av Colin Firth respektive Geoffrey Rush. Filmen är en lågmäld berättelse om hur det kan vara att finna sin egen röst i vuxen ålder och om oväntade nya vänskapsband.

Filmtrailer

Målgrupp:

Taggar:

den 27 september 2011