Svikaren

Det handlar om hämnd. Alla vet det. Fotbollsspelaren Sebastian Lilja hittas brutalt mördad med över 70 knivhugg i kroppen i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Alla drar till en början slutsatsen att ha mördats på grund av sitt lagbyte. Han har gjort det man inte får göra – gått från AIK till Hammarby. Men när kriminalinspektör Charlotta Lugn tar sig an fallet börjar hon ana att något annat ligger bakom. Hon är specialiserad på hatbrott och börjar sakta men säkert få fram bevis för att Sebastian Lilja blivit mördad på grund av något helt annat. Han har blivit utsatt för brott av någon som stod honom nära och har, visar det sig burit på en stor hemlighet som börjar nystas upp.

Den här deckaren är väldigt bra, skarp och väldigt aktuell. Det handlar om fotbolls- och sportkultur i stort. Det handlar om våld och intolerans i sportvärlden och hur det påverkar så många och så mycket. Det är en spännande bok och man får ganska snabbt reda på vem som ligger bakom dådet och det som blir en stor del av historien är varför brottet begåtts och hur man hanterar hatbrott i Sverige. Ligger hela skulden verkligen på gärningsmannen? Eller får offret skylla sig själv som betett sig på sätt som för vissa är främmande och annorlunda, som provocerar och är opassande?


Karin på biblioteket i Solna C

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013