True grit

En äldre sheriff hjälper en 14-årig flicka att hitta sin fars mördare i denna klassiska western av bröderna Coen.

I följderna av mordet på hennes far bestämmer sig den 14-åriga bondflickan Mattie Ross sig för att själv hitta mördaren för att denna ska kunna bli straffad. Spåren leder till faderns inhyrda dräng, en man vid namn Tom Chaney, som troligen har flytt ut till ett indianterritorium.

För att spåra Chaney hyr Mattie in den absolut tuffaste U.S. Marshal som hon kan hitta, den legendomspunne sheriffen Reuben. J. "Rooster" Cogburn. Dessutom så lyckas hon övertala Rooster att få följa med honom på jakten. Rooster är en suput som svär som en borstbindare och har en allmänt tveksam karaktär, men det avskräcker inte Mattie i första taget. Paret får även sällskap av en Texas Ranger vid namn LaBoeuf, som har egna anledningar till att vilja få fatt i Chaney. Den otippade trion har en lång väg framför sig av äventyr i sann westernanda. Ingen blir besviken.

True grit är en klassisk western som i bröderna Coens tappning får en helt ny skärpa, med brödernas klassiskt underfundiga humor som genomsyrar manuset. Titeln True grit betyder ungefär sann kurage och uttrycket i sig har en stor betydelse för handlingen. Filmen består av ypperliga skådespelare, i alla från den sluddrande Jeff Bridges som Rooster, till den 14-åriga Hailee Steinfeld som spelar den tuffa och obevekliga Mattie. Andra bekanta ansikten är Matt Damon och Josh Brolin.

Filmen är baserad på boken med samma namn, och den kan du även låna på biblioteket.

Filmtrailer

Målgrupp:

Taggar:

den 27 september 2011