Ta det som en man

Jag visste inte vem Hampus Nessvold var innan jag läste hans bok. Nessvold jobbar som programledare i radio och tv och är väldigt nära vän med William Spetz, som jag däremot stött på flera gånger.

I sin debutbok så är han tjugo år gammal och boken går igenom hela hans uppväxt och liv men fokuserar ganska mycket kring sjutton år och uppåt. Han inleder boken genom att berätta att det här är hans bidrag till att göra världen mer jämställd. Sedan går han igenom i kapitel för kapitel, sina egna erfarenheter av de begränsande mansnormerna. I kapitel om bland annat vänskap, våld, sex, kärlek psykisk ohälsa och kroppskomplex så får vi lära känna en ödmjuk och resonerande ung man som har funderat mycket på vad det innebär att vara en man och ”att ta det som en man”.

Boken är välskriven och har en luftig lättillgänglig layout men citat och bilder. Efter varje kapitel följer också Hampus checklista, där läsaren kan reflektera över sin egen roll som bärare av dessa normer.

En bra bok som en skulle vilja att alla unga får läsa. I början av nästa år sätts boken också upp som pjäs, regisserad av Mia Skäringer.