Som stjärnor i natten

Sorgligt och modigt om psykisk ohälsa.

I våras hade filmen Som stjärnor i natten premiär på Netflix, men visste du att den baseras på Jennifer Nivens bok med samma namn, eller att originaltiteln är All the Bright Places, både på boken och filmen.

I boken får vi följa Violet Markey och Theodore Finch. Två stereotypa high school-karaktärer där en är den duktiga populära flickan och en är det mobbade freaket som ingen vill vara med.

En dag korsas Violet och Theodores (eller Finch, som han kallas) vägar och det blir startskottet på en oväntad vänskap, sprungen ur hemligheten om vem som egentligen räddade livet på vem. En skoluppgift gör att ungdomarna ger sig ut på diverse strövtåg tillsammans och de lär känna varandra på djupet.

Båda två har mycket i sitt bagage och medan Finch räknar vakna dagar i sträck så räknar Violet ner till examen. Anledningarna som fått ungdomarna att mötas längst ut på räcket i skolans klocktorn växer fram allt eftersom och det är en mycket sorglig historia som vecklas ut om än med glimtar av ljus och humor.

Kapitlen berättas ömsom ur Violets och ömsom ur Finchs perspektiv.