Sofia Z-4515

"Hej, hej! Sofia!" Alla vi som rör oss i Stockholms kollektivtrafik har under våren 2015 vant oss vid att höra den frasen från fattiga romer som står och säljer ett litet häfte i grönt och vitt. Många skyndar förbi, utan att veta att det lilla häftet är väl värt de 100:- som det kostar! Men det går ju också att låna på biblioteket. (Då är omslaget rött med en bild av en vit hand.)

Sofia Z-4515 är ett lättläst och välgjort seriealbum, som handlar om en ung polsk-romsk flicka som tillsammans med sin familj tillfångatas av nazisterna och hamnar i Auschwitz. Strax före krigsslutet överförs hon till Ravensbrück, överlever och kommer sedan till Sverige med en av de vita bussarna. Berättelsen är Sofia Taikons egen livshistoria, hon har berättat för Gunilla Lundgren som skrev manuset och Amanda Eriksson som ritade bilderna.  Det här är en av de böcker som vid sidan av Anne Franks dagbok, borde läsas av alla människor för att påminna om den ondska som utövades av nazisterna. Nazisternas förföljelse drabbade ju inte endast judar, utan även alla andra befolkningsgrupper som de ansåg icke samhällsnyttiga: romer, homosexuella, handikappade och politiskt oliktänkande! 

Boken bör kunna läsas av barn från ca 10-årsåldern, förutsatt att det finns vuxna som kan prata om de frågor som kommer upp.

Den upplagan som finns på biblioteket är tjockare än den som säljs på gatan. Man kan nämligen vända på den och läsa från andra hållet - på romani!

Här skriver Gunilla Lundgren om sitt arbete med romska barn i Rinkeby

Mer information om Gunillas Lundgrens böcker om romer

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kerstin Blombäck den 7 april 2015