Okänt offer

Ett mordoffer hittas och är otäckt lik polisen Cassie Maddox. Offrets namn sägs vara Lexie Madison, ett namn som Cassie trott hon lämnat bakom sig...

Polisen Cassie Maddox har tidigare varit infiltratör och arbetat på mordroteln i Dublin. Efter ett fall där allt gick fel valde hon att lämna mordroteln för att istället arbeta med familjevåld. Men när en mördad kvinna hittas i ett övergivet torp i en by utanför Dublin så skakas Cassies värld om ordentligt. Den döda har utgett sig för att vara Lexie Madison – en identitet som Cassie använt sig av som infiltratör! Dessutom är kvinnan nästan en spegelbild av Cassie och hennes före detta chef Frank Mackey får en galen idé…

Cassie låter sig övertalas att utge sig för att vara Lexie Madison och flytta in i huset där mordoffret bodde tillsammans med fyra andra. Mot alla odds tycks Lexies vänner inte märka att Cassie inte är Lexie och snart dras hon in i deras symbiotiska gemenskap. Men under ytan bubblar intriger och svek. Och vem var egentligen kvinnan som utgav sig för att vara Lexie Madison?

Det är visserligen en otrolig historia att Cassie och mordoffret är nästan identiskt lika men det funkar och blir väldigt spännande. Något som lyfter boken är banden mellan Lexie och de andra i huset, dynamiken i gruppen är både lockande och kvävande (och farlig?). En recensent har skrivit att stämningen liknar den i Donna Tartts Den hemliga historien (som är en fantastisk bok, läs!) och jag håller med.

Tana French har skrivit ytterligare fyra fristående böcker om mordroteln i Dublin. Okänt offer är den andra delen och Cassie Maddox var med i den första delen men inte som huvudperson. Det samma gäller för de senare delarna, huvudpersonerna har figurerat i en eller flera tidigare delar. Bästa kriminalromanen i serien tycker jag är Brottplats: Faithful Place där Frank Mackeys förflutna kommer ikapp honom. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Mie Björkman den 12 mars 2015