Norra Latin

I Norra Latin får läsaren följa Clea, skådespelardottern som bott i Stockholm i hela sitt liv och Tamar som flyttar från Östersund till Stockholm för att följa sin dröm om att bli skådespelare. Båda två har kommit in på Norra Latin, det nedlagda läroverket som ligger inne i Stockholm city, men boken utspelar sig i nutid och som om skolan aldrig lagts ner. På skolan cirkulerar en vandringssägen om Erling Jensen, Erling Jensen som försvann spårlöst en gång i tiden och läraren Lundbom som föll ner död mitt i en teaterföreställning och om en obehaglig röd mask.

Clea och Tamar är väldigt olika som personer och läsaren får lära känna de båda karaktärerna, deras styrkor och svagheter, deras drömmar och deras relationer, väldigt väl innan deras vägar korsas på riktigt i boken. Vidare hänger det ihop med sägnen om Erling och skolans historia och detta vecklas ut i en spännande upplösning. Boken håller ett bra tempo hela vägen.

I boken finns också karaktären Tim, som är son till nån slags Hollywood-Persbrandt och som är väldigt frånvarande. I Tims lägenhet ges därför, bland annat, ungdomarna en fristad och de festar mycket, går på krogen och så vidare trots att de inte är myndiga, men det känns trovärdigt (om än annorlunda i relation till mitt egna första år på gymnasiet som också var estetisk teater). Jag tycker också att hierarkin bland klasskompisarna beskrivs mycket bra och intressant och relationerna tillför ett extra djup i den här boken, som jag tyckte mycket om.