Nattvakten

I somras läste Tisdagsklubben Nattvakten, av Sarah Waters. Den talade vi om på höstens första träff.

Så här presenteras boken av förlaget:
Hösten 1947 vandrar en ensam kvinna i eleganta manskläder genom det krigshärjade London. Under kriget var hon ambulansförare, nu är hennes liv betydligt mindre dramatiskt. Kay har fått se saker som ingen borde behöva se, och liksom för de flesta som tvingades uppleva blitzen är hennes liv för alltid förändrat.
I Nattvakten får vi möta fyra Londonbor, tre kvinnor och en ung man, som alla på olika sätt har drabbats av kriget. Förutom Kay finns här den vackra Helen, som tvingas smyga med sin kärlek, och hennes arbetskamrat Viv, som känner det som om hennes liv håller på att rinna ifrån henne. Och så Vivs bror, den till synes naive Duncan. Skickligt vävs deras levnadsöden samman i en berättelse om hjältemod, förbjuden kärlek och det vardagliga livet som trots allt måste gå vidare.

Nattvakten är en himlastormande kärleksroman, som legat på bestsellerlistorna i England och sålt i över 100 000 exemplar. Nominerades till Bookerpriset 2006.

Bokcirkeln Tisdagsklubben var överens om att Sarah Waters har skrivit en intressant skildring om åren under och efter andra världskriget. Beskrivningen av tiden kändes sann och trovärdigt berättad.
Det som en del av tyckte var lite knepigt, men som andra uppskattade, var att boken berättades baklänges. Den tar sin början 1947, och slutar 1941. Det som gjorde det är upplägget svårt var att det tog tid att förstå vilka alla var och deras förhållande till varandra.
Medan andra tyckte att ”baklängesberättandet” gjorde berättelsen spännande. Sarah Waters sätt att skickligt lägga ut ledtrådar väckte nyfikenhet – vad var det som hade hänt egentligen?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Carina Dahlander den 2 juni 2015