Min tur nu av Angie Thomas

Titeln är också texten på raplåten som blir Bris genombrott.

Vill du läsa en riktigt bra bok tycker jag du ska välja den här. Den är rapp - på alla sätt- aktuell och speglar en ung, svart tjejs vardag. Lägg där till att den är fantastiskt bra skriven.

Bri är 16 år och bor i ett område där den sociala statusen och de ekonomiska möjligheterna att bli något satt käppar i hjulet för många. Bri är arg, frustrerad och med sitt heta temperament blir hon ett lätt byte för alla grupper som vill ha en (före)bild att hänga upp sina åsikter på. För Bri är musiken allt och efter ett rasistiskt påhopp från skolans säkerhetsvakter får hon nog. Hon slår igenom med rap-låten Min tur nu. Den blir gnistan till ett upplopp där de vita får sin bild av svarta, kriminella ungdomar bekräftad. Andra ser möjligheten att tjäna pengar på henne. 

Det är mörkt, rafflande och samtidigt är boken full av vänskap och kärlek på ett helt fantastiskt och värmande sätt. Bri är verkligen inget offer. Hon är en modig och stark tjej som värnar om sin integritet. Det är ingen vardag jag känner mig hemma i, ändå är det inte svårt att leva sig in i och få förståelse för Bri. Det är okså ett samhälle som kanske inte är alltför långt borta. Det är en bok som berör och liksom Angie Thomas första bok The hate u give en bok som jag kommer bära med mig länge och som borde läsas av alla, både unga och vuxna.

Båda böckerna finns även som e-bok och på engelska hos oss.