Min pappa är snäll och min mamma är utlänning

"Min pappa är snäll och min mamma är utlänning" passar högstadieåldern och uppåt. Boken är skriven med humor och värme och med glimten i ögat. Här får vi träffa femtonåriga Alicja under ett sommarlov hon sent kommer att glömma.

Hennes bror Rafał är ute och reser i Indien och pappa Frank är bortrest i USA under några månader. Kvar hemma i villan i Skåne är Alicja och hennes färgstarka mamma Beata som alltid pratar polska med sin dotter. Beata har bestämda åsikter som hon gärna uttrycker rakt ut! Alicja önskar att hennes spontana mamma ibland kunde vara lite mer lågmäld och tillknäppt svensk.

Ibland, när det blir för mycket, skriver Alicja ner regler för sig själv för att inte koka över. Ett exempel är när Beata sagt till en polis på jobbet att hennes dotter har finnar men att Alicja inte tycker om att prata om det.”#236: Acceptera att inte bara alla släktingar i Polen utan även polisen i Ystad behöver känna till dina hudproblem.”

En dag kommer Beatas kusin Sylwia från Polen med medföljande trettonåriga dotter Celestyna för att bo hemma hos Alicja och Celestyna. De har flytt från Sylwias våldsamma och alkoholiserade man. Sylwia är inte ett dugg tacksam över att få komma till Sverige och sitter mest inomhus och röker. När hon får veta att påven kommer på besök till Sverige blir hon upprymd och en helt annan person! Nu dras Alicja ofrivilligt med i Sylwias och Celestynas strapatser till Vadstena för att få se påven på riktigt. Detta är början till en rad förvecklingar, som också leder till en del förälskelse och romantik, om än med vissa oväntade inslag.

Läs den här boken! Så här kan det vara att ha en förälder från ett annat land som inte drar sig för att agera som sig själva utan att oroa sig för att inte bete sig tillräckligt ”svenskt”! Det är också en bok om galna släktingar – oavsett vilket land de kommer ifrån. En annan historia man får följa i den här boken är hur det är att bli kär i någon man absolut inte få bli kär i!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Tatiana Soares den 26 april 2012