Min brorsa heter Noa

Ibland visar det sig att rasism och främlingsfientlighet finns närmare dig än du anat. Saga 8 år försöker förstå vad det är som händer med hennes bror Noa som är 16 år. Plötsligt är han sig inte lik.

Saga har en bror som heter Noa. Han brukar vara ganska snäll mot henne. Nu har han börjat klä sig i svarta kläder och är nästan alltid sur och irriterad. Saga har också en bästis som heter Anisa. Saga och Anisa brukar vara hemma hos varandra efter skolan. Nu har Noa börjat prata illa om Anisa.

Tjejerna ser hakkors på stan och de upptäcker att Noa har såna på väggen i sitt rum. Han har också vassa knivar. De slår på nätet och ser att det handlar om något som heter nazism. Senare blir de vittne till en demonstration som stormas av nynazister. Nu blir Saga alldeles kall. Hon känner nämligen igen en av dem som attackerar!

Boken är skriven ur Saga och Anisas perspektiv och skildrar fint deras sätt att försöka förstå ord och handlingar med nynazistiska förtecken. Berättelsen är verkligen på barnens nivå. Blandat med deras sökande och funderingar lever de ett normalt liv för 8-åringar. De går ut med grannens hund och träffas, men nu mest hos Anisa. Språket är enkelt och rakt på. Boken innehåller också bilder i en färgskala med blått, brunt, grönt, orange och mycket svärta. De är fina tuschstreck blandat med kraftigare svart tusch och färg.

Jag tycker det är en viktig bok som visar på en händelse som ligger nära i tiden. Barn vill också förstå sin samtid. Den här boken lyckas verkligen förklara saker som kan kännas svåra att prata om och som vuxna kanske vill skydda sina barn för. Barn som kan läsa kan lätt ta sig igenom boken själva eller läs den högt. Försök bara hinna med att prata om den.