Lollo

På hur många olika sätt kan en tjej göra uppror i den här världen?

Det frågar sig Lidija. Lidija är Lollos bästa vän och fullkomligt magisk i Lollos ögon. Lollo är berättaren, hon ger oss sin version av vad som egentligen hände det där året. Hur allt ledde fram till löpsedlar och skandal.

Aspy är förorten som ligger så nära staden att husen syns från promenaderna, men tillräckligt avsides för att aldrig åka dit. Aspy är världens centrum. Här bor Lollo och Lidija som är 20 år och dagdriver med billig vodka och ljummen folköl. Ibland i bowlinghallen, ibland mellan snackshyllorna på Ica och alltid nere vid Vinterviken. De vill ha det så. Prata om allt och inget – bara med varandra. Aldrig bli vuxna och tråkiga. Ibland börjar det dock klia efter äventyr. Det händer att dom går på fest. Det händer att dom raggar upp någon, bara för att i besvikelse avhandla det misslyckade sexet nästa dag vid Vintervikens strand. Det händer att dom kollar på porr. Så träffar dom Mimmi, bloggdrottning och Femme fatale och allt tar en ny vändning.

Jag tycker så mycket om Linna Johanssons bok! Karaktärerna är underbara, sympatiskt osympatiska och mänskliga. Berättelsen handlar om vänskap, sådan vänskap som får allt annat att falna. Allt blir mycket roligare för att vännen skrattar åt det. Inget blir lika tråkigt för vännen finns alltid där och har lika trist. Alla mina favoritböcker handlar om vänskap, och dom är alldeles för få! Långa delar händer inte mycket, men ändå händer allt! Lollo ser dessa sömniga dagfylledagar som de bästa dagarna i livet. Och det märks. Lollos och Lidijas relation är hypnotisk. Det går inte att sluta läsa.

”Vi faller” brukade Lidija viska när vi nått den punkt då vi gick armkrok, tappade balansen, snavade och kom på fötter igen, gud vet hur. ”Känner du?” Ja, vi föll. Sakta svävade vi utför…