Harry Potter och de vises sten

Harry Potter har levt större delen av sitt liv i en skrubb under trappan hos sin moster och morbror Petunia och Vernon Dursley. Harry blir ständigt illa behandlad av dem och hans kusin Dudley gör inget annat än att mobba honom. Men hans liv förändras helt när han får reda på att han är berömd och att han har blivit accepterad till Hogwarts skola för trolldom och häxkonst… Harry är en trollkarl.

Bokserien är en tydlig fantasy där trolldom och häxkonster står i fokus med många magiska varelser som dyker upp, några kända som drakar och andra påhittade av Rowling. Boken är skriven i tredje person men ur Harrys perspektiv. Språket är relativt lätt eftersom bokens huvudsakliga målgrupp är barn i 8-12 årsåldern. Berättandet är beskrivande och du kan lätt se karaktärerna framför dig, även skapa nya utseenden på dem trots du sett filmerna före du läst böckerna. Boken är lätt att leva sig in i och karaktärerna lätta att relatera till.

Harry Potter och de vises sten är den första boken av sju i J.K Rowlings fantasybokserie. Boken släpptes 26 Juni 1997 på sitt originalspråk engelska och blev sedan översatt till svenska 1999 av Lena Fries-Gedin. Idag är bokserien översatt till 74 språk förutom engelska, varav de två första böckernas i serien även är översatta till latin och den första till antik grekiska. Trots mycket motstånd i början och många bokförlag som avstod från att publicera Rowlings bok, så har Harry Potter  kommit att bli en populär bok bland både barn och vuxna. Bokserien har filmatiserats och många kända brittiska skådespelare som Alan Rickman och Maggie Smith spelade biroller i filmen medan de största rollerna gick till okända barn och ungdomar. 2017 var Harry Potters totala nettovärde för filmer, böcker osv… 25 miljarder amerikanska dollar.