Här ligger jag och blöder

Maja har ont och blöder, både fysiskt och psykiskt.

17åriga Maja har sågat av yttersta toppen på sin tumme med en elektrisk sticksåg. Det var ingenting hon planerade eller gjorde för att skada sig själv. Det råkade bara hända när hon tillverkade en hylla till mammas födelsedag, trots att det var en skulpturlektion och alla har sagt åt henne att en hylla inte är någon skulptur.

Många, t ex pappa, verkar däremot tro att tum-stympningen var ett uttryck för något annat, att Maja gjorde det med flit! Så oerhört irriterande! Är det något Maja kan är det ju att uttrycka sina känslor verbalt. Den enda som inte verkar bry sig alls om tumme-toppen är Majas mamma, trots att både pappa och skulpturläraren lämnat meddelanden. När Maja åker för att bo hos henne över helgen får det sin förklaring. Majas mamma är nämligen borta. Efter ett idogt sökande, ringande och kollande av sin egen och sin pappas mejl (han har ett hopplöst enkelt lösenord) hittar hon en ledtråd, även om den är vag. Trots att hon är orolig och känner sig övergiven väljer hon att stanna i det tomma huset och inte berätta om den försvunna mamman. Hellre det än att åka hem till sin "dotter-fri-helg-pappa", som passar på att festa och dejta när hon inte är där.

Efter ännu ett smärtsamt missöde går Maja objuden på en fest i grannhuset. Där träffar hon den några år äldre Justin som har rosa byxor och likadan frisyr som Majas, men röd. Av någon anledning känner hon att det är för honom hon kan berätta om sin oro.

Det här är en toppenbok som är både väldigt rolig och väldigt sorglig. Man får träffa flera intressanta personer (speciellt Maja – jag gillar henne massor!). Boken vann dessutom Augustpriset 2010 så det är fler än jag som har upptäckt hur lysande den är.Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 21 juni 2012