Friheten förde oss hit

Det är slutet av 1960-talet och en svensk familj flyttar till Liberia. Pappa Hektor har fått jobb som chef för ett svenskt gruvföretag och tar med sig sin familj när plikten kallar.

Familjen är utåt sett vacker och välmående, men skenet bedrar, mamma Margret har lämnat sin älskare och nya kärlek i Sverige och är beroende av lugnande tabletter. Hennes roll som hemmafru i värmen bryter ner henne. Pappa Hektor lider av dåligt självförtroende och prestationsångest då strejk hotar gruvföretaget och även så hans anseende. Sonen Mårten har lämnat sin flickvän hemma i Sverige plågas av saknad. Men Mårten blir snabbt nära vän med familjens boy som kallas för Ormpojken. Han arbetar i familjens trädgård och väcker olika känslor hos familjemedlemmarna med sin ständiga närvaro och sitt hiskeliga utseende. Mårten och Ormpojken involverar sig i landets politik och deras vänskap ställer mycket på sin spets och får ödesdigra konsekvenser.
Relationsskildringarna och personporträtten i den här boken av Gunnar Ardelius är helt fantastiska. Man känner med alla i familjen och ser hur de långsamt går under, de spelar alla en roll som de inte lyckas upprätthålla. 
Karin på biblioteket i Solna C

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013