Flickvännen

Vem vill leva så här?

Hur kan man leva så här? Det frågade vi oss i bokcirkeln efter att ha läst Karolina Rahmqvists Flickvännen. Karin, som huvudpersonen heter, går hemma och väntar på att sambon ska komma hem. Han är ledare för ett kriminellt gäng och har begett sig ut på ett ”jobb” med gänget och hon vet inte när eller om han kommer hem igen. Karin är helt medveten om vad John gör även om hon inte vet exakt vad som ska hända den här gången.
Vi är ganska säkra på att det finns personer som lever på det här sättet. Karin hon verkar inte ha någon egen motor, hon vill inget annat än att bli omhändertagen och verkar helt fixerad vid John. Samtidigt tänker hon mycket och reflekterar över sitt liv och sina val, hur hon motiverer sina val och ställningstaganden. Ibland känns hon som en provocerande ytlig person utan några ambitioner. Hon föraktar Svenssonlivet men är inget offer i sina egna ögon- eller försöker hon bara övertyga sig själv om det? Det är ett ensamt liv hon lever, de enda vänner hon har kvar är de övriga gängmedlemmarnas flickvänner och inför dem kan hon inte vara helt öppen och ärlig- måste hålla sig lite på sin kant som ”chefens” flickvän.
Eftersom John är gängets ledare blir Karin motsvarigheten bland tjejerna och det ligger på henne att stoppa den som vill lämna och klagas det förmycket så är det hon som gjuter olja på vågorna. Samtidigt är det inte så att hon idoliserar gänget utan hon är mycket klarsynt över baksidan, ser ångesten och tabletterna, är verkligen inte duperad av gangsterlivets glamour och John är ingen Robin Hood-figur i hennes ögon.
En märkligt fängslande bok där man stundom villskaka om huvudrollsinnehavaren och säga åt henne att ta tag i sitt liv och växa upp, vill vi läsa mer om henne? Tveksamt. Kanske inte just nu.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Petersson Ljunggren den 27 april 2015