En kul begravning

Norma ska gå på sin första begravning. Det finns flera anledningar till att hon ser fram emot den.

Normas mamma har fått ett telefonsamtal, hennes morbror morbror Frank har dött. Norma ska få vara med på begravningen och vet att man ska se ledsen ut. Så mycket mer vet hon inte. Det Norma ser fram emot är 1: slippa skolan en dag och 2: få träffa sin kusin Ray. Det blir en kul dag. Det låter kanske motsägelsefullt, men så kan det vara.

Vi får följa dagen för begravningen och hur Norma och Ray upplever den. Det är härligt att se hur författaren skildrar det helt ur barnets perspektiv. Det är allt från dofter till lek och funderingar kring om morbror Frank fortfarande är en människa nu när han är död. Vi får inte veta om de vuxna förklarar något kring begravningen för barnen, men det känns ändå rätt. Så här kan även en begravning bli en positiv upplevelse.

Det brukar vara svårt att beskriva tekniken i bilderna, men här har vi hjälp på titelsidan. Författaren är illustratör och målar med akrylfärg och ett slags kollage av papper och masonit blandat med digitala bilder. Författaren är från Kanada och någon liten detalj som den röda vimpeln på bilen till kyrkan känns ovan annars är det en bok som nog kan kännas bra för barn som ska vara med på begravning och undrar hur det går till.