Doften av ett hem

Hur doftar ett hem?

Fyra tonåringar i Alaska på 70-talet försöker förhålla sig till vad som blivit deras hem. De föddes innan Alaska blev den 49:e delstaten i USA, den 3 januari 1959.

När Ruth var liten bode hon i vildmarken med sin mamma och pappa, omgiven av kärlek, doften av vildblommor i whiskyflaskor och färskt hjortblod. Hennes pappa oroar sig för vad delstatsställningen ska betyda för jakträttigheterna. Ruth är fem år och tänker på delstatsställningen som någon sorts klätteställning. Nu är Rut 16 år, bor i staden Fairbanks med sin lillasyster och sin mormor i ett hus som mest doftar kyla, mögel och rengöringsprodukter.

Dora brukade bo med sina föräldrar i ett hus som doftade rädsla och alkohol. Efter att hennes pappa hamnade i fängelse och hennes mamma på närmaste bar bor hon hos sin bästa vän Dumpling där det är vänligt och stökigt, men hör hon verkligen hemma här?

Hank och hans yndre bröder Sam och Jack har lämat sitt hem som fripassagerare på en båt, de var helt enkelt tvugna att fly från sitt hem som inte längre var tryggt. Men hur ska Hank kunna hålla reda på sina bröder som längtar efter sin pappa som nu simmar med späckhuggarna i havet. Plötsligt finns inte längre Sam kvar på båten.

Alyce vill dansa, hon rör sig graciöst som ingen annan, men hur kan hon lämna sin pappa med allt arbete på båten mitt under laxsäsongen för att göra inträdesprovet i dansskolan? När hon är som mest uppslukad av sina funderingar ser hon något oväntat mitt i en flock späckhuggare.

Från första anblick verkar tonåringarnas liv helt fristående från varandra, men deras liv och öden vävs ihop och deras vägar korsas och leder till nya riktningar, insikter och sammanhang.

Författaren Bonnie-Sue Hitchcock, är född och uppvuxen i Alaska och har jobbat många år på en fiskebåt  tillsammans med sin familj vilket märks i de målande och doftande beskrivningarna. Det kändes verkligen som att bege sig till Alaska för ett tag, något jag tyckte mycket om!