Det riktiga landslaget

Komikern och P3-personligheten Moa Svan följer i den här boken Det riktiga landslaget, som jag numera känner det. Alltså det riktiga landslaget som nyligen har kammat hem två VM-medaljer och två EM-medaljer och som rankas som nummer fem i världen. Laget som också kallas för damlandslaget.

Herrlandslagets prestationer de senaste tio- femton åren går inte att jämföra med damernas, vilket Svan vill belysa. Samtidigt som hon vill rikta uppmärksamheten dit den hör hemma, från herrarna till damerna. Detta gäller uppmärksamheten från fans och media såväl som från sponsorer.

Jag hade ingen aning om att Sverige har ett så grymt landslag och det beror väl kanske på att den här boken inte skrivits tidigare, eller att damlandslaget inte fått den uppmärksamhet som det har förtjänat och behövt.

Svan lyfter fram orättvisor mellan herr- och damlagen såväl som hon lyfter fram spelarna i laget genom personliga intervjuer och observationer. I ena stunden imponeras jag av prestationerna och hindrena som damlandslaget övervunnit, medan jag i nästa stund skäms för att jag missat detta och inte alls förstått hur djup denna särbehandling och ojämlikhet inom sporten och fotbollen går. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av fotboll, men när jag såg att Svan, en av mina favoritkomiker skrivit en bok om landslaget, så tog jag upp den och läste den nästan i ett sträck. Gör det du också!

Målgrupp:

Tipsat av: Johanna Falk den 3 augusti 2015