Den röda vintern
2016 års Urhunden för bästa originalsvenska seriebok 2015.
Det är sent 70-tal i Luleå. Socialdemokraterna har förlorat regeringsmakten och flera olika kommunistiska grupperingar konkurrerar om att arbetarna ska sätta sin framtidstro till just dem. Här träffar trebarnsmamman Siv den yngre maoisten Ulrik som flyttat till Luleå söderifrån för att arbeta på järnverket. Ulriks partikamrater är skeptiska till relationen. Siv arbetar på Unga Örnar och hennes man Börje är socialdemokrat och fackligt aktiv på Ulriks arbetsplats, kommer Ulrik att avslöja partihemligheter till fienden? Siv i sin tur funderar på åldersskillnaden mellan henne och älskaren. 14 år är mycket och på vissa sätt känns Ulrik väldigt ung, men samtidigt fick hon sitt första barn när hon var i hans ålder och ingen förväntade sig något annat än att hon skulle vara vuxen då.
Händelserna ramas in av den kalla och mörka vintern, med ständigt fallande snö, rök ur munnen, mösshår som flyger av statisk elektricitet och raggarbilar som sladdar i nysnön. En befolkning som håller koll på varandra, och gärna rotar bland privata ägodelar eller startar telefonkedjor för att information ska spridas. Här finns också Sivs barn Peter, Marita och Lars som lever i sina egna världar i utkanten av föräldrarnas, vagt medvetna om vad dom vuxna egentligen pysslar med.
Precis som Anneli Furmarks tidigare böcker en lågmält men hela tiden spännande berättad och vackert tecknad bok om en tid som ligger rätt nära med känns väldigt avlägsen. En jättebra bok!
Juryns motivering
”En välavvägd berättelse från den mest litterära och samtidigt konstnärliga serieskapare vi har i Sverige, full med trovärdiga figurer och relationer, som får en extra klangbotten genom att vara placerad i en för Sverige intressant historisk period. Berättartekniken, där vi får se en händelse ur olika figurers subjektiva synvinklar, förhöjer läsupplevelsen. De välkomponerade bilderna för, trots sin detaljrikedom, handlingen framåt i precis rätt takt.”
Epileptisk av David B.