De vassa tändernas skog

Boken berör allt, ondska, våld, skräck, vänskap och kärlek.

På baksidan av Carrie Ryans De vassa tändernas skog:

Marys värld är liten – en isolerad by mitt ute i skogen, omgärdad av stängsel. Stängslet är det enda som skyddar Mary och de andra byborna från De vassa tändernas skog där de oheliga ständigt är på jakt efter levande att infektera. Så har det varit i generationer och i byn har man satt upp enkla regler för att överleva: man gör sin plikt och följer systerskapets order. Allt annat är oviktigt.
Mary kan ändå inte låta bli att drömma om världen utanför stängslet. Hon anar inte att hennes dröm snart ska slå in på det mest fruktansvärda sätt och att hon ska tvingas välja – mellan dröm och plikt, mellan mannen hon älskar och mannen som älskar henne. För livet i skogen är brutalt och skoningslöst och minsta misstag kan betyda skillnaden mellan ett osäkert liv och en säker död.

Marys mor och far har båda fallit offer för de oheliga i De vassa tändernas skog. Mary tvingas därför bo i kloster och leva under systerskapets regler och ordningar. Men systerskapet döljer hemligheter. De vet mer än de påstår om det som Mary alltid har anat – det finns en annan verklighet utanför De vassa tändernas skog. Den isolerade byn invarderas av de oheliga med jämna mellanrum och stoppas av de tränade vakter som vaktar stängslet. Men en dag utplånar de oheliga nästintill hela byn. De enda som klarar sig är Mary, hennes bror och fyra personer till. En av de som klarar sig är Marys stora kärlek och en annan hennes trolovade och de två pojkarna är bröder..!? (Det här dramat tillför den alltid så viktiga kärlekshistorien till berättelsen) Tillsammans ger de sig av för att rädda sig själva från zombies och finna ett slut på De vassa tändernas skog, det slut som det egentligen bara är Mary som tror existerar. Men det Mary söker mest är egentligen havet, det hav som hon aldrig har sett men som hennes mor berättat om så många gånger och som hon alltid önskat att få se.

Jag gillar den här boken jättemycket! Alla kan läsa den. De oheliga är zombies som inte visar någon mercy. Boken berör allt, ondska, våld, skräck, vänskap och kärlek. Slutet är lite av en cliffhanger men bara så där lagom, inte så att det stör, bara så pass att man blir sugen på att läsa fortsättningen. Det här är nämligen en triologi. De två andra delarna finns redan på engelska. Jag vet att jag kommer läsa dem. Kommer inte kunna hålla mig!


Karin på Solna gymnasiums bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Biblioteken i Solna den 21 juni 2012