Born a crime

Rörande och rolig självbiografi om en uppväxt i apartheidens Sydafrika.

Trevor Noah föddes i Sydafrika på 80-talet till en svart xhosa-kvinna och en vit, schweizisk man. Detta gjorde hans födelse till ett brott under apartheid och hans föräldrar, särskilt hans mamma, riskerade fängelse. Ute i offentligheten kunde föräldrarna inte kännas vid honom, till exempel fick hans mamma släppa hans hand om de mötte en polis och hans pappa fick gå på andra sidan vägen om de skulle någonstans. Han växte ändå upp i ett kärleksfullt hem, länge omedveten om hans kontroversiella existens och hur omvärlden såg honom. 

Idag är Trevor Noah stand up-komiker och programledare för tv-programmet The Daily Show. Att hans självbiografi innehåller mycket humor är därmed en självklarhet, och det är också vad som lyfter denna bok till högre höjder. Born a crime skulle annars kunna vara mycket tung och tragisk men istället finns en lätthet i Noahs berättande och hur han kan hitta det roliga i olika händelser. Samtidigt undviker han inte de svåra ämnena och som läsare får man en djupt personlig bild av rasism och att leva i apartheid som är både lärorik och förfärande. Men han vältrar inte i detta och överlag skildras hans uppväxt med värme och humor, samt många minnesvärda och roliga anekdoter. Boken är också en kärleksförklaring till hans mamma, en otroligt stark, självständig kvinna som vägrade finna sig i rådande normer (och lagar under apartheid) som gällde för hennes kön och hudfärg. 

Jag tipsar särskilt om att lyssna på ljudboken då Noah själv är uppläsaren. Hans berättade är väldigt animerat med imitationer av olika personer och ord uttalade på bland annat xhosa, vilket verkligen ingjuter liv i historien. Han vann även nyligen ett ljudboks-pris (Audie Awards) som bästa manliga uppläsare. 

Finns även som bok

 1. Born a crime

  Undertitel: stories from a South African childhood
  Av: Noah, Trevor
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 2. Frukten av ett brott

  Av: Noah, Trevor
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johanna Svensson den 23 januari 2019