Björndansen

Effektivt om Militärligan

Björndansen är en riktigt lyckad deckare. Historien bygger delvis på Militärligans härjningar i början av 90-talet. En av författarna, Stefan Thunberg, är dessutom den fjärde brodern, brodern som inte var med ligan. Men boken följer inte verkligheten till punkt och pricka, så man ska inte göra mitt misstag att googla på Militärligan och läsa på innan. Då irriterar man sig bara på de detaljer som inte stämmer. Men de stora dragen är med. Och det är tur att det finns verklighetsbakgrund för annars hade historien varit helt osannolik och ointressant.
Här berättas historien om tre bröder, en barndomsvän och ledarens flickvän som genomför några av de mest spektakulära rånen i Sveriges historia. Man kan inte låta bli att motvilligt imponeras och samtidigt önska att Storebror hade valt att använda sin energi och kreativitet till något vettigt. Han hade kunnat uträtta stordåd.
Berättelsen rör sig i tre spår parallellt. Dels är det historien om hur ligan genomför sina extremt våldsamma brott. Dels är det historien om polisen som kämpar desperat för att få fast dessa rånare som är tidigare ostraffade, inte finns i några register och inte har några kriminella kontakter. Dels är det historien om brödernas uppväxt med en alkoholiserad och misshandlande far som lär sina söner att alltid slå tillbaka, aldrig tjalla och framförallt; familjen kommer först.