Beckomberga

En berättelse om en familj och om Beckomberga sjukhus.

I återblickande samtal får vi följa den unga flickan Jackie som hälsar på sin pappa som är intagen på Beckombergs sjukhus efter ett självmordsförsök. Hon tillbringar mer och mer tid där särskillt efter att hennes mor rest till Svarta havet och lär känna flera av de andra intagna. Fadern stannar där i flera år och Jackie inleder tom en relation med en av de intagna Paul.

Bockcirkel deltagarna tyckte mycket om den  här boken, "förfärligt bra" som det uttrycktes. Drömska, suggestiva bilder som samtidigt är så tydliga att man ser allt framför sig. Språket flyter lätt i korta avsnitt och kapitel. Med tanke på ämnet så skulle det kunna vara en förfärlig och tung historia men i stället blir det vackert. Några av läsarna uttryckte att det var svårt att ta en ny bok efter att de läst denna, den var tvungen att smälta undan lite först.

Boken väcker många tankar om livet och vad är egentligen normalt. Hur hälsosamt är det för en ung flicka att tillbringa sin lediga tid på ett mentalsjukhus? Den parallella historien om Olof, en intagen som får symbolisera alla de patienter som inte kände till nägot annat liv än instutitionens, som efter stängningen skulle ut i samhället och klara sig själva är mycket gripande.