Apstjärnan

När barnhemsflickan Jonna blir adopterad av en gorilla vill hon bara fly. Men saker är inte alltid som de ser ut.

Jonna på barnhemmet Renfanan är alltid lite lortig med flätor som små råttsvansar.

I många år har hon och de andra barnen städat och knogat för föreståndarinnan. Jonna drömmer förstås om att en dag bli den lyckliga att hämtas av en mamma som är snäll - och gärna lite fin, med en doft av parfym.

När dagen väl är inne för Jonna att lämna bygget – ja, då är det faktiskt en illaluktande gorilla som svänger in på gårdsplanen i en risig bil. Jonna är först livrädd och alldeles förfärad när hon börjar sitt nya liv hos gorillan. Men snart börjar de två trivas ihop. Gorillan driver en skrothandel, lär Jonna att köra bil och se på livet med lite nytt perspektiv. Gorillan förändras i Jonnas ögon och tillslut vill hon absolut inte lämna sin nya mamma när Tord från kommunen dyker upp för att bryta kontraktet.

Apstjärnan är en roligt berättad bok med en hel del knäppa situationer. Men den har också en hel del sorglighet i sig. Det är spännande att fundera kring vad berättaren egentligen vill säga oss med den där gorillan med stort hjärta och skön attityd som blir så illa bemött av alla.


Sara på Bergshamra bibliotek