5 768 visningar på youtube

Läs det vinnande bidraget i Podiums och Le Romane Nevimatas tävling "Att vara ung rom idag"

”Jag ska flytta till New York och bli världskänd sångerska. Kanske ska jag bli skådespelerska eller filmstjärna också. Men mest av allt ska jag sjunga. Och alla som varit taskiga mot mej ska stå där och ångra sej. Jag lovar. Och jag ska berätta i intervjuer om hur vidrig vår lärare Lotta Jansson är. Jag hatar henne. I fredags hade vi svenska och pratade om språk i Sverige. Så här pratar kriminella, sa hon. Tjyvspråket. Sen visade hon bilder från det gamla fängelset Långholmen i Stockholm. Och en lista på ord. Ava, bascha, belsing. Längre än så orkade jag inte hänga med för sen fick jag blunda och bita mej i läppen för att inte börja böla. Tur att det var mörkt i klassrummet. Orden hon visade var inte alls nåt tjyvspråk. Det var mitt språk.”

Rosita är en vanlig högstadietjej. Hon har samma drömmar som många andra, att få sjunga och bli berömd. Hon älskar sin familj och alla härliga släktträffar. Varför måste då läraren dra fram det där med tjuvspråk och peka ut Rosita som rom inför klassen? Vad är det som är så annorlunda och märkligt? Rosita vill välja själv vilka som ska få veta. Särskilt som hon märker att hon och andra romer ständigt blir utpekade oavsett vem som gjort något fel. Dessutom finns ett otäckt gäng skinnskallar på skolan som gärna uppträder hotfullt mot henne. Det verkar lättare för hennes lillebror som är bra på fotboll. Han verkar inte behöva bry sig.

Samtidigt som Rosita börjar träna sång med några andra tjejer för att vinna en talangjakt tänker hon på sin döda farmor. Hon fanns alltid där och hade kloka ord till tröst som hjälper Rosita. Nu krockar familjeangelägenheter och - regler med önskan att vara med och som alla andra. Isak verkar alltid finnas nära och blir en oväntad hjälp på många sätt. Rosita börjar också fundera kring sin uppväxt och om det kanske kan hjälpa om hon törs berätta om den på skolan.

Jag tycker det här är en fin och angelägen bok om vänskap och om det samhälle vi lever i idag. Vilka är accepterade och vilka andra kulturer finns det många fördomar kring, oavsett hur mycket eller lite vi faktiskt vet om dem? Jag fick många inblickar i och kunskap om olika romska traditioner och hur de ser på sig själva och varandra. En bra berättelse helt enkelt. Den kommer säkert att användas som diskussionsunderlag i många skolor. Då är det tråkigt att boken är slarvigt korrekturläst så några meningar inte går att läsa. Det är inte många, men det stör mig alltid och särskilt när det är en bok som ska läsas av barn och unga.