3096 dagar

Natascha Kampusch var 10 år när hon den 2 mars 1998 rövades bort av Wolfgang Priklopil. I över åtta håller han henne som sin fånge i ett minimalt källarutrymme som är ljudisolerat och omöjligt att rymma ifrån.

Natascha manipuleras och får utstå fysisk och psykisk misshandel under åren hos Priklopil. Ibland får hon komma upp från källaren och jobba i hans hus. Han behandlar henne likt en slav och är paranoid och noga med att hålla henne kort. Men åren går och Nataschas kidnappare blir mindre försiktig, vid 18 års ålder lyckas hon fly. I boken 3096 dagar berättar Natascha om sitt liv hos Priklopil , hur en oundviklig relation utvecklas mellan dem och hur hon anpassar sig till den påtvingade tillvaron.

Den boken skiljer sig från liknande berättelser genom att Natascha inte fullt ut låter sig manipuleras och hon ger inte upp. Hon vet att hennes förövare är ond och handlar fel, hon intalar sig själv det gång på gång för att inte tappa greppet. Det är antagligen därför hon till slut lyckas få sin frihet åter. Men Natascha har varit borta i åtta år, hela hennes barndom är försvunnen och allt i hennes värld utanför källarutrymmet är förändrat.

Nataschas historia är intressant och annorlunda, det är obehaglig och sorglig läsning, ibland glömmer jag bort att jag faktiskt vet att hon klarar sig och lyckas fly. Det är förfärligt bitvis och när man börjat är det svårt att sluta.


Karin på Solna Gymnasiums bibliotek

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Biblioteken i Solna den 22 september 2011