Stockholm läser

För Lydia av Gun-Britt Sundström.

Tanken med Stockholm läser är att en speciell bok väljs ut och läsandet ska inspirera till samtal, studiecirklar, stadsvandringar och annat.

Om För Lydia:

För Lydia är Hjalmar Söderbergs klassiska kärleksroman Den allvarsamma leken berättad på nytt. Huvudpersonerna heter fortfarande Lydia Stille och Arvid Stjärnblom och nu liksom då är det i ett kärleksfullt tecknat Stockholm som berättelsen utspelas. Men handlingen har flyttats framåt i tiden och synvinkeln är en annan: denna gång är det med Lydias ögon vi följer hennes och Arvids uppslitande balansakt mellan förälskelse, otrohet och svartsjuka. Gun-Britt Sundström - även känd för romanen i Maken - har med För Lydia tecknat ett annorlunda porträtt av en kvinna som av många uppfattats som en typisk "femme fatale", trolös, egoistisk och nyckfull. Det nya perspektivet gör det lättare för läsaren att förstå Lydias situation samtidigt som själva händelseförloppet är detsamma som i Söderbergs roman. Och liksom i förlagan har den tidlösa kärlekshistorien en säregen förmåga att fängsla läsaren. För Lydia gavs ut första gången 1973 och är i dag en modern klassiker.

Text från bibliotekskatalogen.

Stockholm läser drivs av Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek.

Här kan ni läsa mer om Stockholm läser.

Låna För Lydia på biblioteket

1. För Lydia