Novellprisfesten 2018

Onsdagen den 28 november offentliggjordes årets Novellprisfestvinnare vid en finalfest på biblioteket i Signalfabriken.

Novellprisfesten är en novelltävling för unga författare mellan 12 och 20 år som arrangeras i ett samarbete mellan Bibliotek Sundbyberg och Biblioteken i Solna. I år delades priserna ut för 8:e gången och 65 noveller skickades in från hela Sverige.

På finalfesten fick vi fint besök av författaren och bloggaren Sandra Beijer (Det handlar om dig och Allt som blir kvar) som berättade om sitt skrivande, offentliggjorde årets vinnare och hederspristagare och läste upp de vinnande bidragen för en förväntansfull publik.

Årets vinnare i kategorin 12-15 år blev:

Dino Lidberg Dimos (14år) med sin novell Mitt fantastiska äventyr av Flugan Fredde.

Juryns motivering:

Ett fantasifullt och ödesdigert äventyr ur ett oväntat och överraskande perspektiv. Originellt, underhållande och välskrivet från början till slut. Författarens förmåga att på ett trovärdigt sätt gestalta en flugas tankegångar visar prov på stor inlevelseförmåga, fantasi och uppfinningsrikedom.

Hederspristagare i kategorin 12-15 år:
Skuggan i natten av Stella Einarsson 12 år
Jordgloben av Doris Kindenberg 12 år

Vinnaren i kategorin16-20 år blev:

Berenike Dunér (17år) för novellen Breaking free.

Juryns motivering:

Ett stilistiskt mästerverk med ett starkt visuellt språk där den tonsäkra avvägningen mellan torr brittisk humor och en hämningslös och skruvad fantasi får vem som helst att falla pladask. Tänk att sång kan vara så falsk att den till och med frammanar demoner?!

Hederspristagare i kategorin 16-20 år:
8-6-17 av Elsa Dahlin 18 år
På ett konditori står ett bord med fyra stolar bredvid ett fönster av Lova Rudin 20 år

Bland priserna fanns presentkort från ticketmaster, biocheckar och naturligtvis fina böcker.

Förutom mingel, författarbesök och prisutdelning innhöll kvällen även ett boksläpp för en novellsamling med de vinnande bidragen och hederspristagarna. Novellsamlingen kommer inom kort att finnas till utlån på biblioteken.

Tidigare års novellsamlingar:

1. Novellprisfesten 2017