The lonely man

Utställning

Datum

02 september torsdag
19 september söndag
2021-09-02 till 2021-09-19.
Plats Galleri Signalen Signalfabriken
Målgrupp:

Akrylmålningar av Orsi Mild

Orsi Mild är född i Budapest men bor sedan många år tillbaka i Stockholm. Hon är lärare och yrkesverksam konstnär och som hon säger själv, hon brinner både för pedagogik och konst. 

”På min fritid gillar jag att resa och lära känna andra språk och kulturer. Alla de här upplevelserna, minnena och längtan är min största inspirationskälla. Jag är en storstadsmänniska som älskar natur och att upptäcka nya platser. 

Hus och stadsmiljö är ett återkommande motiv i mina tavlor som jag målar med akryl. Hus symboliserar hemmet och hemkänslan. Jag målar djur som beter sig som människor men jag har en återkommande människa kallad ”The Lonely Man”. Figuren kan symbolisera ganska mycket och jag gillar tanken med att placera honom ensam i en stor stad. Det väcker tankar. Vi alla kan känna oss ensamma oavsett miljö, i synnerhet när man tänker på åren som gått. Jag gillar också olika mönster och färger som finns i naturen. Att jag målar olika djur kan också tolkas på skilda sätt. Djurens olikheter i mina tavlor symboliserar människornas mångfald.

Jag kommer från en konstnärsfamilj och vid sidan av min lärarutbildning studerade jag också konst. Min kandidatuppsats handlade om att skildra människan i 1900-talets konst. Konstigt nog målar jag inga människor men genom mina miljöer och djur kan man alltid känna människans närvaro. 

Jag provade många olika tekniker men fastnade för akryl och för stilen som jag fortfarande har än idag. Jag gillar starka färger och strikta konturer. Jag gillar lekfulla tavlor och perspektiv som inte är som de ska. Många av mina hus, vägar, horisonter och linjer bryter mot perspektivläran. Det kan uppfattas som naivistiskt men också som ett sätt att förmedla vad konst är för något. Vill man avbilda världen som den är kan man plocka fram sin kamera och ta en bild istället. Sättet jag målar på skänker mig frihet och glädje och jag hoppas att också betraktaren av min konst får liknande känslor.”
 
På bilden syns jag i Rönnäng med tavlan "Rönnäng".