Vinnare av Augustpriset 2010

Augustpriset delades ut den 22 november i Stockholms konserthus. På biblioteket hittar du de tre vinnarna och de övriga som var nominerade.

Augustpriset

2010 års Augustpris för Årets svenska skönlitterära bok:  

Spill. En damroman av Sigrid Combüchen 

Juryns motivering:
Vad är fakta och vad är fiktion i Sigrid Combüchens roman ”Spill” och vem har tolkningsföreträde? Den ”verkliga” Hedvig, som i brev berättar för författaren om sitt unga liv på 30-talet, eller Hedda, den skapade gestalten? Författarjaget försjunker i decenniets dofter och detaljer och låter damromanen handla såväl om sömnad och torftiga inackorderingsrum som om förtryck och  frigörelse, medan den ”verkliga” Hedvig vill leva i nuet och inte se sitt liv som förspillt.

Sigrid Combüchen har skrivit en imponerande roman, stilistiskt och tekniskt formfulländad med många perspektivskiften, som ger henne möjlighet både att berätta underhållande om ett människoliv och att med intellektuell stringens reflektera kring det egna skrivandet.

2010 års Augustpris för Årets svenska fackbok:  

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman. 

Juryns motivering:
Genom att använda både traditionella historiska källor och privata brev, intervjuer och personliga minnen förvandlar Yvonne Hirdman sin personliga längtan efter mammas livshistoria till något allmängiltigt. Boken ger ett oförglömligt porträtt av en charmfull och begåvad kvinna och en färgstark bild av mellankrigstidens Europa.

2010 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld   

Juryns motivering:
Med träffsäker galghumor förkroppsligas Majas koketta och samtidigt oförställda utanförskap. En av misstag amputerad tumme kastar ut läsaren på en irrfärd i sökandet efter identitet. Ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket.

  

 1. Spill

  Undertitel: en damroman
  Av: Combüchen, Sigrid
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Den röda grevinnan

  Undertitel: en europeisk historia
  Av: Hirdman, Yvonne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

den 1 december 2010