Vad kan du om filmatiserade böcker?

Många böcker har blivit filmer. Testa vad du kan om filmatiserade böcker och filmer baserade på böcker i vårt kluriga quiz.

Film projektor Free-Photos, Pixabay
Om du blir sugen på att läsa någon av böckerna i quizet så finns dom att låna på Bibliotek Sundbyberg! Antingen som pappersbok eller e-bok.

Glöm inte att fylla i din e-postadress om du vill ha svaren skickade till dig.

Quiz: Bok till film

1. Steven Spielberg slog igenom stort med filmatiseringen av Hajen. Vem skrev boken filmen är baserad på?
2. Les Misérables av Victor Hugo har synts både som musikal på scen och flera gånger som film, senast 2012. Vad heter boken på svenska?
3. Flera av J.R.R. Tolkiens böcker har filmatiserats, men vilken av böckerna om Midgård var den första boken han skrev?
4. Bridget Jones dagbok blev en bestseller som fått flera uppföljare som bok och film. Författaren Helen Fielding inspirerades av en klassisk kärleksroman. Vilken bok och författare?
5. Originaltiteln på boken av Philip K. Dick som filmen baseras på är Do androids dream of electric sheep, eller Androidens drömmar på svenska, men vad heter filmen?
6. Serieboken Ghost World filmatiserades 2001 och rollen som Rebecca spelades av en nu superkänd skådespelerska som då bara var 16 år. Vem är skådespelerskan?
7. Ian Fleming är mannen som skrev de första böckerna om agenten James Bond. Sju skådespelare har spelat den ikoniska rollen i totalt 26 filmer. Men vilken är den första boken om Bond?
8. 1993 hade den tekniskt nyskapande filmen Jurassic Park premiär på bio. Den blev en enorm kassasuccé och vann tre Oscars. Vem skrev boken som filmen baserades på?
9. Ungdomsfilmen 10 orsaker att hata dig är baserad på en pjäs av William Shakespeare. Vilken?
10. Stieg Larssons Millennium-trilogi har filmatiserats i både Sverige och Hollywood. Efter Larssons död har en annan författare skrivit ytterligare tre böcker i serien. Vem?
11. Tom Clancy har skrivit flera böcker om CIA-agenten Jack Ryan. Flera av dem har filmatiserats för film och tv, och rollen har spelats av fem olika skådespelare. Vilken av dessa skådespelare har dock INTE spelat Jack Ryan?
12. Superkusliga skräckfilmen Rosemarys baby gav en hel generation mardrömmar. Vem skrev boken filmen baseras på?
13. Dramafilmen The fault in our stars, baserad på John Greens roman med samma namn, har en svensk titel som skiljer sig väldigt från originaltiteln. Hur lyder den svenska titeln?
14. Flugornas herre är en modern klassiker som filmatiserats två gånger, 1963 och 1990. Författaren är en Nobelpristagare, vem?
15. Nyligen hade en stjärnspäckad nyinspelning av Agatha Cristies Mordet på Orientexpressen premiär. Huvudrollen som detektiven Hercule Poirot spelas av filmens regissör. Vem?

Skrivet av: Johanna Svensson den 23 september 2020