Världsbokdagen 23 april

Den 23 april är det Världsbokdagen. Därför ger vi er några extra boktips på bild!

Världsbokdagen

Världsbokdagen instiftades av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter. Målet med Världsbokdagen är också att visa att böcker kan användas som ett verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande.

(text från unesco.se)

Läs mer om Världsbokdagen här.

(klicka på boktitlarna för att se om boken finns inne på biblioteket som bok, ljudbok, e-bok eller e-ljudbok)

Frida och boken Till Vial

Frida tipsar: Min favoritbok just nu är Till Vial – 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl. Det är en sci-fi för barn och unga som utspelar sig på ett rymdskepp på väg till planeten Vial. Rymdskeppet är byggt för flera tusen människor men endast två barn är på det. Man får läsa om deras klaustrofobiska och långsamma liv och i tillbakablickar veta vad som hänt med jorden och varför de är alldeles ensamma på rymdskeppet, samtidigt som räkneverket tickar ner och de närmar sig sitt nya hem. Eller gör de verkligen det?

Till Vial finns att låna som bok och som e-bok.

Margareta och boken Testamente

Margareta tipsar: På Världsbokdagen den 23 april skulle vi haft ett efterlängtat författarbesök av Nina Wähä. Hennes fantastiska roman Testamente handlar om en dysfunktionell familj i finska Tornedalen där man får följa de många syskonens olika öden. Läs den!

Mia och boken Händelser vid vatten

Mia tipsar: En läsupplevelse jag aldrig glömmer är Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Jag reste som backpacker på andra sidan jorden och hittade boken i en bokhylla där man kunde ta och lämna böcker. Det var en speciell känsla att ligga på stranden och läsa om den jämtländska naturen. Boken handlar om Annie och hennes dotter som flyttar till byn Svartvattnet. Byn har en mörk historia med ett mord som förblivit olöst och när någon börjar ana något blir det farligt. Boken kom 1993 och det var planerat att en TV-serie baserad på boken skulle börja spelas in i maj 2020. Den vill jag se!

Händelser vid vatten finns att låna som bok, e-bok, cd och i storstil.

Carina och Som eld

Carina tipsar: Som eld av Sara Lövestam är en fantastiskt fin bok om vänskap och  den första starka  förälskelsen. Sara  Lövestam skriver så bra. Jag känner det om om jag verkligen kommer nära huvudpersonerna, Anna och Lollo. Rekommenderas varmt.

Som eld finns att låna som bok, e-bok, e-ljudbok och mp3.

Lena och boken Mister Pip

Lena tipsar: Att tro på mister Pip av Lloyd Jones är en bok med många bottnar men starkast om läsningens kraft. 

Kristin och boken Min vän Pax

Kristin tipsar: En av mina favoritböcker senaste åren är Min vän Pax av Sara Pennypacker. Det som gör den så bra är den fina vänskapen mellan räv och människa.

Kriget gör att de två tvingas skiljas åt och författaren skildrar rävens tankar så bra (kanske är det så vi människor vill att våra djur ska känna och tycka om oss människor, men det bryr jag mig inte om). Det blir en spännande berättelse när de två på varsitt håll  gör allt för att ses igen. En bok för mellanåldern, det vill säga 9-13 år, men jag tycker det är en bra bok att försjunka i för sig själv eller att läsa högt och dela med någon annan.  I år ser världen inte ut som den brukar då är det också bra att bli påmind om tider som varit som också påverkade människor på ett djupt plan. Min vän Pax finns att låna som bok och som e-bok.

Elin och böckerna Jag for ner till bror och Vi for upp med mor

Elin tipsar: Jag for ner till bror och Vi for upp med mor av Karin Smirnoff är en omedelbart intressant läsupptäckt med en helt egen berättarröst, perfekt för sträckläsning. På världsbokdagen släpps äntligen den sista delen i trilogin om Jana Kippo och hennes förhavanden i Norr- och Västerbotten. Hur ska det gå!? Den tredje delen heter Sen for jag hem men börja med dom två första om du inte redan läst. Båda finns att låna som bok, e-bok, e-ljudbok, mp3 och storstil.

Johanna och Den skrikande trappan

Johanna tipsar: Lockwood och Company är en fantastiskt rolig och spännande serie om unga spökagenter i London. Passar ung som vuxen, särskilt fans av Harry Potter-böckerna. Serien börjar med Den skrikande trappan som finns att låna som bok och e-bok. Den finns även på engelska, då heter den The screaming staircase.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 22 april 2020