Världsbokdagen 2021

Den 23 april är det Världsbokdagen. I och med det fortsätter vi vår tradition och ger er en rad boktips på bild!

Världsbokdagen

Världsbokdagen instiftades av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter. Målet med Världsbokdagen är också att visa att böcker kan användas som ett verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande.

(text från unesco.se)

Läs mer om Världsbokdagen här.

(klicka på boktitlarna för att se om boken finns inne på biblioteket som bok, ljudbok, e-bok eller e-ljudbok)

Anna och Sammetsdiktaturen

Anna tipsar: Jag vill tipsa om Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén. Om du liksom jag gillar Lauréns artiklar om politik och vardagsliv i Ryssland i DN, så är det här boken för dig. Här får du veta mer om vad som händer på andra sidan Östersjön, både nära och samtidigt avlägset. Det bästa är Lauréns öga för människor. Nu vill jag bara veta ännu mer om livet i Ryssland. Sammetsdiktaturen finns som bok, e-bok och e-ljudbok.

Kristin och Brev från min barndom

Kristin tipsar: Jag snubblade över boken Brev från min barndom av konstnären Emma Reyes och blev snabbt fascinerad.

Hur kan någon som vuxit upp på gatan i Colombia i början av 1920-talet, via instängdhet i nunnekloster, sluta som en aktad konstnär och kulturperson i Paris? Redan förordet är intressant. Emma Reyes lär ha varit en underhållande berättare vilket också märks i de tjugotre brev om hennes märkliga uppväxt som utgör boken.

Breven är skrivna med en rättframhet och enkelhet som står det lilla barnet nära utan att kännas barnsliga. Detta trots att barndomen präglades av en enorm utsatthet och av hårt arbete. Minnena verkar sitta i kroppen efter så många år. Hon skriver utifrån den kunskap hon hade där och då. Du blir helt fängslad och dessutom är den lättläst och intressant.

Bokens tillkomst är en historia i sig och nu hyllas den helt riktigt som en klassisk barndomsskildring i världsklass.

På Världsbokdagen tycker jag det passar bra att via litteraturen ge sig ut i världen och hitta guldkorn som den här från jordens alla hörn.

Jag tycker att det är en bok som borde läsas av unga vuxna likaväl som av en vuxen läsekrets. 

Lena och Vindens Skugga

Lena tipsar: Tipsar om en gammal favorit, Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. En spännande historia om kärleken till litteraturen och boken. Passar också utmärkt att läsa när en längtar till Barcelona.

Robin och Red Country

Robin tipsar: Jag vill tipsa om Red Country av Joe Abercrombie. Detta är en perfekt mix av vilda västern och fantasy. Det är brutalt, filmiskt och väldigt coolt. Vi får följa en riktigt intressant karaktär man lärt känna i Abercrombies tidigare böcker och det blir därför ännu roligare om du läst dem. Men går att läsa fristående. Bland det bättre jag läst i genren! 

Paulina och Narziss och Goldmund

Paulina tipsar: Den boken som gjort mest intryck på mig och som hållit vid omläsningar genom åren är Hermann Hesses Narziss och Goldmund.

Boken fick jag av min syster, som då jobbade på Fritzes bokhandel i Stockholm. Jag var 16 år och läste berättelsen om två unga munkar vid ett kloster i Tyskland under medeltiden. Det var en bok i precis rätt tid för mig då den handlade om två väldigt olika individer som på två diametralt olika sätt framlevde sina liv till ålderdomen då dom återförenades. Sensmoralen i berättelsen var att varje människa måste hitta sin väg och har rätt att leva sitt liv enligt sina preferenser och kynne. Med åren har jag som sagt återvänt till berättelsen om dom två så olika bästa vännerna och jag har alltid förundrats över deras respektive resa mot sig själva. Och till slut också till varandra.

Kerstin och Land of Stories

Kerstin tipsar: Land of Stories - The wishing spell av Chris Colfer har tvillingarna Alex och Conner hamnar på magisk väg i landet Happily-ever-after, där Askungen, Snövit och Rapunsel lever med varsin Prince Charming. Rödluvan är drottning i sitt eget rike. Freden hotas av den onda fen och äventyret fortsätter där sagorna slutade.

Eva och Löften till en son

Eva tipsar: Det bästa med böcker är blandningen av hela världens skrivna texter. Som att få möjlighet att få läsa boken Löften till en son: ett år av sorg, hopp och mening av Joe Biden i en bra översättning av Gunnar Petterson. Världens böcker är en av mänsklighetens skatter!

Löften till en son finns som bok, e-bok och e-ljudbok.

Helen och Krisstress och Självledarskap

Helene tipsar: Två böcker jag gärna tipsar om är:
Självledarskap som tar upp hur man kan få ett lättare liv både på jobbet och i livet genom att bli bättre på att fokusera, hantera stress och ta vara på sina kompetenser och genom detta uppnå sina personliga mål.

Kris-stress handlar om hur vi klarar stressen under kriser som till exempel pandemi och ensamhet. Boken ger oss verktyg så vi klarar påfrestningar utan att sätta livet på paus och visar hur vi kan ta hand om oss så vi kommer igenom svårigheter. Kris-stress finns även som E-bok.

Monica och Dubbelporträtt

Monica tipsar: Jag vill gärna tipsa om Agneta Pleijels Dubbelporträtt som jag tyckte mycket om att läsa. Boken har undertiteln En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka.

Året är 1969 och den österrikiske, expressionistiske målaren Oskar Kokoschka har precis haft utställning i London. Agatha Christies familj har sett utställningen och tycker att Kokoscha är rätt konstnär att måla deckardrottningens porträtt inför hennes 80-års dag.

Varken Kokoschka eller Agatha Christie är särskilt förtjusta i uppdraget, men till slut blir det ändå sex sittningar i Christies hem. Pleijel ställer de båda konstnärsprofilerna emot varandra. Deras olika temperament, karaktärer och traditioner. De berättar om olika episoder och kriser som format dem. Om konst, kärlek och åldrande. Somligt verkar rätt otroligt, men allt har tydligen hänt. Det här är Pleijel i högform!

Mia och Bu och Bä och stackars Bo

Mia tipsar: Äntligen en ny bok om favoriterna Bu och Bä! Boken heter Bu och Bä och stackars Bo och här möter vi igen vännen Bo som bor nära. Stackars Bo är lite förkyld och kan inte följa med ut och cykla. Tur att vännerna Bu och Bä ändå kan muntra upp honom. 

Olof och Lena Landström lyckas så bra med att kombinera text och bild. Jag älskar att läsa Bu och Bä för barn. Det finns alltid så mycket att upptäcka i böckerna tillsammans.

Elin och Hennes kropp och andra parter

Elin tipsar: Jag tyckte mycket om berättelsesamlingen Hennes kropp och andra parter av Carmen Maria Machado som kom i svensk översättning förra året. Det är en samling mörka sagor som alla utspelar sig i och omkring kvinnokroppar. Gränserna mellan genrer har suddats ut och allt kan hända. Vad händer till exempel om bandet som alla kvinnor/flickor bär runt en kroppsdel knyts upp? Varför gör en kvinna en detaljerad lista över alla sina tidigare älskare? Vilka hemligheter döljer sig bland volangerna på de tjusiga klänningarna i en butik? Tankeväckande, oförglömligt, stundtals obehagligt men oupphörligt intressant!

Johanna K och Momo eller Kampen om tiden

Johanna tipsar: Jag vill tipsa om barn/ungdomsboken Momo eller kampen om tiden av Michael Ende som gjorde starkt intryck på mig när jag läste den i vuxen ålder. Jag skulle rekommendera att läsa den högt för ett barn eller tillsammans med någon. Trots att den är skriven på sjuttiotalet så känns den modern och den ger fantastiska perspektiv på hur vi spenderar vår tid.

Boken handlar om flickan Momo som bor för sig själv utanför en stad, men utan att vara ensam. Hon har nämligen förmågan att lyssna och stadens barn och vuxna vallfärdar till henne för att berätta saker för henne. Medan de berättar får de egna idéer och svar på sina frågor. Men plötsligt kommer tidstjuvar till staden och människorna har inte längre tid att komma till Momo och de har inte heller tid med sina barn. Hon tar då upp kampen om tiden och kampen mot tidstjuvarna.

Carina och Tritonus

Carina tipsar:Jag skulle vilja tipsa om boken Tritonus av Kjell Westö. 
Thomas Brander, världsberömd dirigent, har byggt sig en enorm villa i den finländska skärgården där han tänker att han ska kunna dra sig undan, koppla av och få frid. Men så enkelt är det förstås inte. Omvärlden tränger sig obönhörligt på. Sakta växer det fram en, något ofrivillig vänskap med grannen Reidar Lindell. Lindell är skolkurator, men även amatörmusiker och spelar i coverbandet Rainbow. Han har bott länge på platsen och snart blir även Brander indragen i olika konflikter och angelägenheter i samhället. Jag tyckte mycket om boken. Den är lite vemodig, och väldigt fin. Eftersom båda huvudpersonerna har musiken som en stor del i sitt liv finns det många musikreferenser i boken. 

På Selma stories har Kjell Westö gjort en spellista om man vill lyssna! Den hittar ni här: 
https://www.selmastories.se/artikel/las-och-lyssna-kjell-westos-egna-latlistor-till-romanen-tritonus/ 

Böckerna vi tipsar om:

 1. Sammetsdiktaturen

  Undertitel: motstånd och medlöpare i dagens Ryssland
  Av: Laurén, Anna-Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Historia
  Finns som: E-bok
 2. Brev från min barndom

  Av: Reyes, Emma
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok
 3. Vindens skugga

  Av: Ruiz Zafón, Carlos
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok
 4. Red country

  Av: Abercrombie, Joe
  Språk:
  Engelska
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Narziss och Goldmund

  Av: Hesse, Hermann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1971
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 6. Löften till en son

  Undertitel: ett år av sorg, hopp och mening
  Av: Biden, Joseph R., Jr
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: E-bok
 7. Självledarskap

  Undertitel: konsten att hitta rätt i livet och på jobbet
  Av: Jacquemot, Nicolas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Personlig utveckling och träning
  Finns som: Bok
 8. Kris-stress

  Undertitel: att hantera en pandemi, coronaoro och andra långvariga påfrestningar
  Av: Grossi, Giorgio
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Personlig utveckling och träning
  Finns som: Bok
 9. Dubbelporträtt

  Undertitel: en roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka
  Av: Pleijel, Agneta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Bu och Bä och stackars Bo

  Av: Landström, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 11. Hennes kropp och andra parter

  Undertitel: berättelser
  Av: Machado, Carmen Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 12. Momo eller Kampen om tiden

  Undertitel: en sagoroman
  Av: Ende, Michael
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 13. Tritonus

  Undertitel: en skärgårdsberättelse
  Av: Westö, Kjell
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 21 april 2021