Tips för dig i hemkarantän

Är du som många andra hemma och undviker sociala kontakter? Här hittar du tips från oss på biblioteket som får tiden att gå utan att du behöver gå utanför dörren. Många av böckerna vi tipsar om finns som e-böcker eller e-ljudböcker. En del kan du behöva ta dig till biblioteket för att låna, men skicka ett ombud om du är sjuk! Filmerna finns att låna via cineasterna.

Ensamt hus JSmed, Pixabay

 1. E-böcker med bra idéer på saker att göra!

  Artikel Skrivet av: Johanna Svensson

  Är du fast hemma och behöver hitta på något att göra? Biblioteket erbjuder många romaner som e-bok eller e-ljudbok, men om du hunnit tröttna på att bara läsa och vill ha idéer på något annat att göra i hemmet så finns det också i böckerna.

 2. Sevärda filmer från cineastena

  Artikel Skrivet av: Elin Sundström

  Här är tips på några filmer när du inte orkar så mycket mer än att ligga kvar i sängen. Eller för vilken filmkväll som helst! Allt du behöver är ditt bibliotekskort och en internetuppkoppling.

 3. 5 boktips om tid för barn i förskoleåldern

  Artikel Skrivet av: Kristin Andersson

  Varför går tiden ibland så långsamt och ibland alldeles för fort? Här är fem fina bilderböcker som hjälper till att få grepp på det där med tid.

 4. Grattis Kitty 90 år!

  Artikel Skrivet av: Elin Sundström

  Min barndomshjälte, tonårsdektektiven Kitty Drew från böckerna skrivna av pseudonymen Carolyn Keene fyller 90 år i år. Fira jubileet med att låna en e-bok.

 5. Ungdomsböcker om epidemier

  Artikel Skrivet av: Johanna Falk

  Fem boktips för den som funderar på epidemier och på hur det kommer att gå…

 6. Tips som räcker länge - för hela familjen

  Artikel Skrivet av: Kristin Andersson

  Jag har samlat ihop ett antal tips som kan räcka länge, både när det gäller titt- och lästid, och som lever kvar i tanken länge efter att de tagit slut. Böckerna lånar du på biblioteket, e-böcker och e-ljudböcker via bibliotekswebben eller biblio och film via Cineasterna.

 7. PressReader - nyheter från hela världen

  Innehåll

  Med Pressreader kan du läsa dagstidningar och tidskrifter digitalt hemma eller på biblioteket. Här finns 7000 dagstidningar på 60 olika språk från mer än 100 länder i hela världen.

 8. Cineasterna

  Innehåll

  Nu kan du låna strömmande film gratis via biblioteket!

 9. Fria E-böcker, E-ljudböcker och andra resurser

  Innehåll

  Här hittar du länkar till sidor med e-böcker och e-ljudböcker på olika språk som är gratis att ladda ner eller lyssna på online. Du behöver inget bibliotekskort för att använda dessa resurser, men för att använda Världens Bibliotek behöver du en mejladress.

 10. Testa ArtikelSök

  Nyhet

  Studerar du hemifrån eller vill du veta mer om något ämne? Testa att söka efter relevanta artiklar i ArikelSök till och med 30 april.

 11. Angående coronaviruset

  Nyhet

  Information med anledning av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Uppdaterad 20-04-02.

Länktips från oss:

Daniela tipsar: Podcasten Paul Cooper, Fall of Civilizations (finns på Youtube och Spotify). I oroliga tider kan det vara lugnande att ta ett steg tillbaka och begrunda mänsklighetens historia i ett större perspektiv. Vi är inte de första som drabbas av smitta, tror att vi är odödliga eller anar stora förändringar bakom horisonten. I Podcasten Fall of Civilizations berättar Paul Cooper i entimmesavsnitt om en gång stolta kulturers uppgång och fall. Det är vemodsmättad, men också fascinerande lyssning. Den som vill veta mer kan ladda hem Yuval Noah Hararis omtalade Sapiens från 2011 som e-bok via bibliotekets hemsida. 

Pysytkö kotona? Helsingin kaupunginseudun kirjasto on koonnut verkko-vinkkejä kotona oleskeleville:https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Luettavaa_kuunneltavaa_ja_katseltavaa_ki(209343)

Lena tipsar: Podcasten Skillnadens trädgård finns på Youtube och Spotify och i några av de tidigaste avsnitten så läser Sara Bäckmo några av sina artiklar om grönsaksodling för nybörjare som hon skrivit för sin blogg. Det blir som att lyssna på en ljudbok om grönsaksodling. Börjar i poddavsnitt 4

Johanna K tipsar: Jag vill väldigt gärna tipsa om Mördarkatten i barnradion, i uppläsning av Kakan Hermansson och Paddington, i uppläsning av Björn Kjellman, också i barnradion. Går utmärkt att lyssna på i SR-appen.

Tatiana tipsar: Moderna museet är stängt men erbjuder soffvisningar! Soffvisningarna äger rum varje dag till och med 9 april och sänds live kl 12 på Moderna Museets Instagram och Facebook. Läs mer här: 
https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/aktiviteter/soffvisningar/

Monica tipsar: Nu blir det ännu enklare att lyssna på musik från Konserthuset via den nya appen Konserthuset Play. Ladda ner och upplev konserten direkt i mobilen eller surfplattan.
https://www.konserthuset.se/play/

Via Sveriges Radios app kan du även lyssna på Radioföljetongen. Som en hyllning till Max von Sydow som gick bort helt nyligen, så återutsänder SR hans inläsning av Joseph Conrads Mörkrets hjärta
https://sverigesradio.se/radiofoljetongenradionovellen

Carolina tipsar: Varje kväll kl.19.00 läser en barnboksförfattare högt, live på bokino.se på instagram. Hittills har vi fått lyssna till Lin Hallberg som läser högt ur en Sigge-bok, en dilemmasaga med Pelle Svanslös och Ola Lindholm som läser ur Kung Pow. Vad blir nästa saga tro? Kontot hittar du här: https://www.instagram.com/bokino.se/

Elin tipsar: Besök teatern hemma! Vissa teatrar, till exempel Kulturhuset stadsteatern och Dramaten, har skapat play-tjänster där du kan ta del av strömmande föreställningar kostnadsfritt hemifrån.

Här hittar du Dramaten Play: https://www.dramaten.se/play/

Här hittar du Kulturhuset Stadsteatern Play: https://kulturhusetstadsteatern.se/Play/

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 19 mars 2020