Äntligen sommar!

Vad ska du göra i sommar? Jobba? Vara ledig? Resa bort? Ta det lugnt? Eller inte? Vad än du har planerat så kanske du får lite tid över att spendera med en riktigt bra bok eller film! Här kommer några tips från oss på biblioteken i Sundbyberg.

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Johanna tipsar om Biosommar (och tv-serier för regniga dagar)

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Jag ser alltid fram emot sommarens bioprogram, och som alltid kan man räkna med ett par bekanta namn från böckernas värld. Exempelvis har feelgood-romanen Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer redan haft premiär på vita duken. Annars är det främst barn- och ungdomsböcker som syns på sommarens biografer:

Goodbye Christopher Robin är inte en bok men handlar om hur författaren A.A. Milne inspirerades att skriva böckerna om Nalle Puh. (Premiär 25 maj)

LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark har filmatiserats på nytt. Denna gång heter filmen Det första mysteriet. (Premiär 1 juni)

Becky Albertallis ungdomsbok Bara tre ord har fått en ny titel på både filmen och bok: Love, Simon. (Premiär 15 juni) 

Varghunden av Jack London har filmats förut men kommer nu som animerad film som rekommenderas från 7 år. (Premiär 27 juli)

För regniga dagar hemma finns dessutom en hel del tv-serier som premierar i vår och sommar som baseras på olika böcker. Oklart när och om de kommer visas på tv, men vissa kan redan nu streamas på nätet.

Patrick Melrose av Edward St Aubyn blev enormt populära när de nyligen översattes till svenska. Tv-serien med samma namn går att streama nu. Likaså har Robert Gailbraiths (dvs J.K. Rowlings) böcker om detektiven C.B. Strike haft streaming-premiär under namnet Strike. Även Stephen Kings Mr. Mercedes har blivit en serie som nu går på kabel-tv.

Jag ser dock särskilt fram emot premiären av Sharp Objects, baserad på boken Vassa Föremål av Gillian Flynn, som kommer under sommaren. Flynn har även skrivit succén Gone Girl men Vassa Föremål är min personliga favorit. Här kan ni läsa mitt boktips på bibliotekets webb.

Det må vara sommar, men Winter is coming… Robin tipsar om Game of thrones

Game of Thrones har tagit hela världen med storm. Först böckerna, sedan den omåttligt populära TV-serien. Kan du inte få nog av berättelsen och myllret av spännande karaktärer? Då har du nu under sommaren chans att återvända till Westeros, eller kanske upptäcka George R.R. Martins skapelse för första gången.

Vi har alla delar av böckerna på både svenska och originalspråket engelska.

 1. Kungarnas krig

  Av: Martin, George R. R
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
 2. Svärdets makt

  Av: Martin, George R. R
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
 3. Kråkornas fest

  Av: Martin, George R. R
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
 4. Drakarnas dans

  Av: Martin, George R. R
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012

Du kan läsa boken Riddaren av de sju Kungarikena, (A knight of the seven kingdoms på engelska) om tiden innan serien tar vid.

Du kan läsa och njuta av böckerna som tecknad serie:

Bläddra igenom boken En värld av is & eld, ett gediget bildlexikon med historien om världen och de olika släktena, med väldigt fina illustrationer.

Kanske är det dags att introducera barnen till Game of Thrones genom att högläsa barnboken Isdraken?

Eller varför inte låna hem brädspelet Game of Thrones med några vänner och placera dig själv på järntronen?

Shakespearesommar! Tips från Kristin

The gap of time
Jag vill tipsa om Hogarth Shakespeare-projektet som pågår. Kända författare har och håller på att bearbeta varsitt verk av William Shakespeare. Vi har alla böcker som givits ut hittills, på svenska eller engelska och ibland på båda språken så du kan välja hur du vill läsa dem.

De böcker som finns nu är Honung och ättika, på engelska Vinegar girl, av Anne Tyler. Det är en omarbetning av Så tuktas en argbigga.

Jeanette Winterson har skrivit om En vintersaga. I hennes version heter den Tidsklyftan (på engelska The gap of time).

Margareta Atwoods bok heter Häxyngel (på engelska Hag-seed) och bygger på Stormen.

Jag heter Shylock, Shylock is my name, är Howard Jacobsons version av Köpmannen i Venedig.

Deckarförfattaren Jo Nesbø bearbetar Macbeth och hans bok heter Macbeth som förlagan.

Tracy Chevaliers bok heter Nykomlingen, på engelska New boy, och den bygger på Othello.

Två författare har ännu inte publicerats. Edward St Aubyn ska ge sig i kast med King Lear och inte förrän 2021 kommer Gillian Flynns Hamlet som sista bok i projektet.

Själv har jag läst de fyra första böckerna i serien och har tyckt om dem alla. Nästa steg är att läsa Shakespeares texter, vilket jag borde gjort parallellt med omarbetningarna, men det är ingen nödvändighet för att njuta av böckerna.

Som en liten parentes kan nämnas att Hogarth press är det förlag som startades av Bloomsbury-gruppen med bland andra Virginia Woolf. En intressant utställning om gruppen och dess medlemmar pågår just nu på Artipelag. Ingela Lind har skrivit två böcker om gruppen Ta sig frihet och Leka med modernismen.

För barn vill jag lyfta Frida Nilssons böcker som är utmärkta för sommarens högläsning tillsammans med barn från 6-13 år. Jag har skrivit ett boktips om Det tunna svärdet som ni kan läsa här. Frida Nilsson får Kulla Gulla-priset 2018.

Johannas sommartips

Ta det som en man av Hampus Nessvold

ta det som en man
Jag visste inte vem Hampus Nessvold var innan jag läste hans bok. Nessvold jobbar som programledare i radio och tv och är väldigt nära vän med William Spetz, som jag däremot stött på flera gånger.

I sin debutbok så är han tjugo år gammal och boken går igenom hela hans uppväxt och liv men fokuserar ganska mycket kring sjutton år och uppåt. Han inleder boken genom att berätta att det här är hans bidrag till att göra världen mer jämställd. Sedan går han igenom i kapitel för kapitel, sina egna erfarenheter av de begränsande mansnormerna. I kapitel om bland annat vänskap, våld, sex, kärlek psykisk ohälsa och kroppskomplex så får vi lära känna en ödmjuk och resonerande ung man som har funderat mycket på vad det innebär att vara en man och ”att ta det som en man”.

Boken är välskriven och har en luftig lättillgänglig layout men citat och bilder. Efter varje kapitel följer också Hampus checklista, där läsaren kan reflektera över sin egen roll som bärare av dessa normer.

En bra bok som en skulle vilja att alla unga får läsa. I början av nästa år sätts boken också upp som pjäs, regisserad av Mia Skäringer.

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

I Norra Latin får läsaren följa Clea, skådespelardottern som bott i Stockholm i hela sitt liv och Tamar som flyttar från Östersund till Stockholm för att följa sin dröm om att bli skådespelare. Båda två har kommit in på Norra Latin, det nedlagda läroverket som ligger inne i Stockholm city, men boken utspelar sig i nutid och som om skolan aldrig lagts ner. På skolan cirkulerar en vandringssägen om Erling Jensen, Erling Jensen som försvann spårlöst en gång i tiden och läraren Lundbom som föll ner död mitt i en teaterföreställning och om en obehaglig röd mask.

Clea och Tamar är väldigt olika som personer och läsaren får lära känna de båda karaktärerna, deras styrkor och svagheter, deras drömmar och deras relationer, väldigt väl innan deras vägar korsas på riktigt i boken. Vidare hänger det ihop med sägnen om Erling och skolans historia och detta vecklas ut i en spännande upplösning. Boken håller ett bra tempo hela vägen.

I boken finns också karaktären Tim, som är son till nån slags Hollywood-Persbrandt och som är väldigt frånvarande. I Tims lägenhet ges därför, bland annat, ungdomarna en fristad och de festar mycket, går på krogen och så vidare trots att de inte är myndiga, men det känns trovärdigt (om än annorlunda i relation till mitt egna första år på gymnasiet som också var estetisk teater). Jag tycker också att hierarkin bland klasskompisarna beskrivs mycket bra och intressant och relationerna tillför ett extra djup i den här boken, som jag tyckte mycket om. 

Känn igen 25 av Björn Bergenholtz

Känn igen 25 fjärilar och flygfän
För er som planerar att spendera tid i naturen under sommaren så vill jag varmt rekommendera Björn Bergenholtz bokserie Känn igen 25. Bergenholtz har illustrerat och skrivit tio fantastiskt fina och lärorika naturböcker som riktar sig till barn, och som kan vara roliga att använda tillsammans för vuxna och barn. Ta med böckerna ut som en flora i det fina vädret eller läs dem inomhus som en uppslagsbok tillsammans en regnig dag.

Mina sommarfavoriter är Känn igen 25 strandfynd där 25 olika fynd en kan göra på stranden beskrivs. Bland annat får läsaren lära sig mer om snäckor och tång!

I Känn igen 25 fjärilar får läsaren lära sig om skillnaden mellan en citronfjäril och en kålfjäril och i Känn igen 25 blommor får en lära sig om allt ifrån vårens första tussilago, liljekonvaljer till midsommarblomster och prästkragar.

För den som blir riktigt biten av Bergenholtz böcker finns också en samlingsvolym med samtliga känn igen 25 - Känn igen 250 djur och växter.

Serieböckerna om Lou! av Julien Neel

I serieböckerna om Lou! får läsaren följa Lou som är 12 år i första albumet och i det senaste som översatts till svenska är hon 16-17 år. Serien är mangainspirerad och bilderna är färgglada och fina.

Vi får följa Lou som växer upp i stan med sin ensamstående mamma. De har en kompisrelation och kan prata om det mesta. Lou har också en bästa kompis som heter Mina och ett span som heter Tristan som bor i grannhuset. En annan viktig person i albumen är Lous mormor som bor på landet i Lervällingby.

I första boken Dagboksdagar får vi lära känna Lou i sin hemmiljö i stan och i den andra boken Sommarblues får vi följa med på sommarlov på landet hos mormor!

Böckerna rekommenderas ibland från 6 år och upp, men jag tycker att böckerna egentligen är för äldre barn och unga. Det finns humor, värme och fina bilder i böckerna, men problemen som utspelar sig och relationerna, tror jag en läsare i 12-årsåldern är mer intresserad av än vad en 6-åring är.

Någon kanske känner igen Lou från Kamratposten, KP eller från Svt där böckerna varit med som tv-serie.

Filmer från Cineasterna, tips från Fanny

Cineasterna
Du vet väl att du kan låna strömmande film gratis via biblioteket med filmtjänsten Cineasterna.

Här kommer några tips från deras stora utbud:

Sommarnattens léende – Min favorit av Bergmans repertoar. En av hans roligare filmer med rapp dialog i vackra sommarscener.

Blå är den varmaste färgen – otroligt välspelad fransk pärla om två unga kvinnor där klasskillnader sätter krokben för deras passionerade kärlek.

Control – Snygg men mörk film om hur Ian Curtis som var sångare i Joy Divisions försöker balansera bandets framgång med epilepsi.

Eternal sunshine of the spotless mind – fantastiskt finurlig film om hur man kommer över ett uppbrott på bästa sätt. Jim Carey och Kate Winslet passar perfekt i huvudrollerna i denna underfundiga tidsresa.

Låt den rätte komma in – Kusligt och melankolisk film om ung kärlek och ett övernaturligt, blodtörstande väsen.

PAX-promenad i Mariefred - tips från Anna

Nidstången
I sommar tar jag med familjen till Mariefred och går PAX-promenad. Promenaden är ett samarbete mellan Bonnier Carlsen och turistinformationen och biblioteken i Strängnäs kommun och den är helt gratis. Kartan hämtar du på biblioteket eller turistbyrån i Mariefred, sedan laddar du ner appen Guidly (tyvärr finns den bara till iPhone), pluggar i hörlurarna och ger dig ut på ett spännande interaktivt äventyr runt om i den lilla sommaridyllen.

Du bör ha läst minst den första delen i PAX-serien, Nidstången. Hemma hos oss väntar vi otåligt och lite vemodigt på den allra sista boken om bröderna Alrik och Viggo som är familjehemsplacerade i Mariefred. Böckerna av Ingela Korsell och Åsa Larsson riktar sig i första hand till barn 9-12 år, men är lika läsvärda för vuxna. Men man ska inte vara för liten. Böckerna är fulla av trasiga familjerelationer och mobbing, men också mycket värme och kärlek och massor av magi och övernaturliga händelser. Var beredd på sträckläsning i högt tempo.

Läs mer om PAX-vandringen här https://www.strangnas.se/pax

Läs i luren - tips från Elin

Rich boy
Många populära böcker det pratas och skrivs om kan vara svåra att få tag i på biblioteket. Om du lånar e-böcker behöver du inte bry dig om det. Fördelen med dessa böcker är att de går att låna på en gång, de är aldrig utlånade och det blir ingen reservationslånetid eftersom dom är elektroniska och du läser dem i din telefon, på din dator eller din platta.

Det är också perfekt om du är på väg någonstans och, hemska tanke, har glömt att ta med dig en bok. Har du bara med dig din smartphone så är du räddad!

Här är några tips på nya böcker som även finns att låna som e-böcker:

Factfulness - tio knep som hjälper dig att förstå världen

Här visar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna gör visar de hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre. Bara genom att ha en världsbild grundad på fakta kan medborgare, politiker och företagsledare fatta rätt beslut i en globaliserad samtid.

Vaggvisa av Leila Slimani

Barnflickan Louise, en äldre fransyska som valts ut med omsorg, har kommit in i Myriam och Pauls liv och förändrat det. Hemmet har aldrig tidigare varit så välstädat och barnen avgudar henne. Efter ett tag märker de hur hon förändras och får plötsliga vredesutbrott, men de undviker i det längsta att konfrontera henne. I det vackra huset i Paris tionde arrondissement har ett mörker sipprat in och nedräkningen mot en katastrof har tagit sin början.

Blodlokan av Louise Boije af Gennäs (finns även som e-ljudbok)

Motståndstrilogin, del ett. När Saras pappa dör i en eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm. Först går allt oväntat bra: servitrisjobbet byts mot ett jobb på PR-byrå och livet kretsar kring Stureplan. Men snart inträffar oförklarliga och obehagliga händelser. Hoten mot Sara och hennes familj ökar, och det är uppenbart att någon vill ha något av dem till varje pris. Om den lilla människans kamp mot makten och överheten.

Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

En mamma och en dotter. Två kvinnoliv sammanvävda av tid, kärlek, ensamhet och en delad utsatthet. Vad innebär det att leva, arbeta och älska som kvinna, i ett samhälle som inte kan få nog av sina rich boys? 
Marianne kommer från en borgerlig familj på Lidingö som fallit samman i sviterna av pappans död och skapat en ung och osäker kvinna. Det är sextiotal i Stockholm och Marianne läser till psykolog. Hon är feminist, men osäker på hur man omsätter det i praktiken. När den karismatiske Kaj, en ledargestalt inom vänstern, riktar sitt ljus mot henne följer hon med, trots att hans beteende blir allt mer våldsamt. Annika är Mariannes dotter. Trettio år senare slungas hon in i en djup kris som tvingar henne till självrannsakan. Det är tvåtusental i Stockholm, lättare att vara kvinna på vissa sätt, men svårare på andra.

För yngre läsare finns bland andra serierna Jakten på Jack av Martin Olczak (upp till 9 år) och PAX av Åsa Larsson (ca. 9-12 år) som e-bok.

Första delen i Jakten på Jack heter Trolldom i gamla stan:

Jack Nilsson jagas genom Stockholm av varulvar, bergstroll och andra varelser ur den svenska folktron. Han har hjälp av moster Betty och trolldomsboken. Över trehundra år efter att den skrevs, använder Jack boken för att hitta sina försvunna föräldrar.

Del 1-4 av Jakten på Jack finns som e-bok, även del 1-4 av fortsättningsserien Spådomen om Jack.

Första delen i PAX heter Nidstången:

I Mariefred har väktarna Estrid och Magnar vigt sina liv åt att skydda biblioteket under kyrkan, men i takt med att de blir äldre börjar bibliotekets magiska skydd försvagas. Bröderna Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över det.

Del 1-7 av PAX finns som e-bok.

(Beskrivningstexter från bibliotekskatalogen)

En ö i havet - tips från Anna

En ö i havet
Förra sommaren läste jag om Annika Thors En ö i havet, Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. Bokserien kom ut i slutet av nittiotalet, har filmatiserats och är att betrakta som moderna klassiker. Jag kan verkligen rekommendera att läsa eller läsa om dem nu i sommar.

I de fyra böckerna får vi följa syskonen Steffi och Nelli som under andra världskriget flyr judeförföljelsen i Österrike och kommer till Sverige. De placeras i varsin fosterfamilj på en ö i Göteborgs skärgård. Tidigt står det klart för dem att Steffis löften till lillasystern om strandpromenader, palmer och glassförsäljare inte kommer att infrias. Istället är allt till en början främmande och svårt i det nya landet. I den första boken är Steffi 12 år och Nelli några år yngre, i den sista är de båda tonåringar och kriget tar slut. Det är fängslande att ta del av systrarnas liv i det lilla samhället på ön – hur olika tillvaron ter sig i deras respektive fosterfamilj, skolgången, årstidernas skiftande och så brevväxlingen med föräldrarna. Med både allvar och värme behandlas syskonskap, vänskap, saknad, familj och identitet. Det är tungt, lätt, sorgligt och härligt.

Böckerna kan läsas på egen hand eller tillsammans från ungefär 11 år. Hos oss på biblioteket finns de som tryckta böcker, e-böcker och talböcker.

Hos Forum för levande historia går det att lyssna på den 17 minuter långa förberättelsen En vanlig familj som radioteater. I filmen nedan finns den som teckenspråkstolkad version:

 

Lena tipsar om sommarläsning

Bosse och Bella i lekparken
Om syskonen Bosse och Bella finns en serie böcker med vardagsnära händelser för de små barnen. I Bosse och Bella i lekparken övar vi på att turas om. När Bella vill gunga ropar Bosse nej- men det är ju faktiskt roligare att gunga än att bara stå och titta på. När sen Bosse vill åka rutschkana och Bella säger nej, så inser också Bella att det ändå är roligare att delta. Fast när pappa säger att det är dags att gå hem – får han verkligen bestämma?

I Bosse och Bella i djurparken träffar Bosse och Bella många spännande djur som giraffen, lejonet och björnen- får man ta med en björnunge hem undrar Bella? När de vuxna sen dukar upp matsäcken kommer andra spännande djur som gråsparvar och ekorren, de är faktiskt mer spännande än lejonet och björnen. 

Tips på sommarläsning för något äldre trädgårdsintresserade, eller andra som tycker om att läsa om olika människoöden rekommenderar jag Elin Unnes I odödliga odlares sällskap. Unnes berättar om olika trädgårds entusiaster, alla med tydliga visioner men kanske når inte alla fram. Perfekt att njuta av i en trädgård någonstans.

Margaretas sommartips

Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf

Maja Ekelöf skulle ha fyllt 100 år i år. Hon var städerskan som 1970 hyllades för sin självbiografiska debutroman ”Rapport från en skurhink”. Det är en skildring av ett tufft liv som ensamstående mamma till fem barn och en kamp för att få pengarna att räcka till. Det finns ljusglimtar i form av att man hjälptes åt, det fanns en stark gemenskap med grannar och släkt och barnen växte upp och fick bättre liv.  En mycket läsvärd, klassisk arbetarskildring som ger en bild av 1960-talets Sverige.

Glöm inte att lyssna på ”Sommar i P 1” som sänds varje dag ända fram till 19 augusti.

Det brukar vara tänkvärda berättelser som berör. Som vanligt är många av sommarvärdarna också författare och dem rekommenderar jag förstås extra mycket.  Så lyssna extra noga på Mark Levengood den 28/6, David Eberhard 2/7, Katarina Wennstam 6/7, Elin Olofsson 11/7, Fatima Bremmer 17/7 och Sara Danius 18/8.  

Här hittar du programmet för Järvaveckan 2018, 9-17 juni.
Här hittar du programmet för Järvaveckan 2018, 9-17 juni. Foto från: jarvaveckan.se
Här hittar du Parkteaterns program för 2018
Här hittar du Parkteaterns program för 2018
Här hittar du allt kul som händer i Sundbyberg för barn och unga under sommaren.
Här hittar du allt kul som händer i Sundbyberg för barn och unga under sommaren.
 1. Sommarlånen börjar

  Sommarlånen på barnmedier börjar i år den 20 maj. Låna och återlämna 21 augusti. Sommarlånen på vuxenmedier börjar måndagen den 3 juni. Då är lånetiden 8 veckor.

 1. Sommarboken

  Skrivet av: Elin Sundström

  Läs minst en bok i sommar och var med och tävla om biobiljetter och böcker! För dig som är 6-12 år.

 1. Cineasterna

  Från och med den 1 mars kan du låna strömmande film gratis via biblioteket!

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 7 juni 2018