Skilsmässa och yngre barn

Många barn undrar vad som händer med dem vid en skilsmässa. Om kärleken tar slut mellan föräldrarna - innebär det att mamma och pappa kan sluta älska mig också? Är det mitt fel att de inte kan leva ihop längre?

Här tänker jag tipsa om bilderböcker och enklare faktaböcker om skilsmässor som passar att läsa tillsammans med yngre barn. Några tar upp den stora oron som kan infinna sig medan andra berättar om hur det är när föräldrarna bor på olika ställen. Ibland innebär det att man inte ser den ena förälderna så ofta och ibland ska barnet bo på två håll. Böckerna försöker förklara att det är naturligt med kluvna och olika känslor. Kanske kan de också underlätta för föräldrar att ha en bok att ta till och att ställa de vuxnas osämja i bakgrunden och förstå hur de bör agera för barnets bästa.

Kim Fupz Aakeson Pappaffären är en drastisk bilderbok om skilsmässa. När föräldrarna bråkar och slutligen flyttar isär finns bara sorg kvar. Mamman försöker lösa det genom att hitta en ny pappa. hon säger att de finns i pappaffärer, men det hela är inte så lätt som hon och Birger först tror. Det är mycket som ska stämma. Birger vill helst att pappan ska vara så lik hans egen pappa som möjligt. Som vanligt med denna författare testas gränsen för hur olika ämnen kan skildras. Jag tycker resultatet är lovande. Det kan säkert kännas skönt och avdramatiserande att få vara lite drastisk och få skratta åt eländet ibland.

Stefan Casta Sjung för mig pappa handlar om en liten fågelunge som matvägrar sedan pappan flyttat till ett nytt bo. Längtan och saknaden är stor. Så småningom förstår föräldrarna vad det beror på och hittar en lösning. Bilderna är dova och lite mörka, men ljusnar när det hoppfulla slutet infinner sig.

Katti Hoflin Krut Karlssons klump. Kruts mamma måste jobba på en annan ort en tid. Det är inte bara mamma som måste vara borta. Det är meningen att Krut ska bo hos sin pappa under tiden. Det vill inte Krut. Det blir för mycket nytt på en gång. Lösningen blir att pappa bor hos Krut istället.

Bo R Holmberg En dag med Johnny skildrar hur det är när ena föräldern bor långt borta. Pappa och Johnny ses inte så ofta. Därför är oron ganska stor när de ska ha en hel dag tilsammans.

Io längtar av Rebecca Landmér skildrar på ett enkelt och naturligt sätt hur det kan kännas när föräldrarna skilt sig och Io ska bo på två håll. Det ryms både längtan och glädjeämnen och visar att det är helt ok med kluvna känslor. Allt behöver inte vara svart eller vitt. Io tycker till exempel att det är ganska kul att få fira två födelsedagar.

Inger Lindahl Pappa kommer - när längtan och väntan efter pappa övergår i ilska. Går det att lösa?

Anna Klara Tidholm Min familj är inte en bok om skilsmässa, men den skildrar olika familjekonstellationer på varsit uppslag. Det kan kännas skönt att prata om att alla familjer kan se olika ut.

Eva Uddling Bo här och bo där. Frida bor mest hos sin mamma eftersom pappa inte hittat någon lägenhet än. Skildrar också hur ett kringflackande liv kan kännas innan det finns nya fasta platser i tillvaron.

Mammas nya vän av Anke Wagner. När föräldrar träffar en ny partner kan det kännas som en ny skilsmässa för barnet. Kommer den nya vännen att ta mamma ifrån Albin? Bilderna visar verkligen hur Albin känner sig inför det nya och okända. Kanske kan den nya mannen vara bra ändå...

I Kristina Westerlunds kapitelbok Åkes bästa pappa skildras en sommar med pappa och hans nya fru. Boken är en del i en serie som börjar med Åkes pratapparat.

Den stora smällen av Mats Wänblad skildrar en seglats som får oanade följder. Mamma och pappa bara bråkar om vem som ska bestämma ombord. Det slutar med ett skeppsbrott som får barnet att tro att han är ensam på en ö. Föräldrarna dyker upp och så är grälen igång till de kommer på att de kan bygga varsit hus med barnet i en koja mellan dem. Så kan barnet gå till vem han vill av dem.

Det finns en enkel faktabok för barn. När mamma och pappa flyttade isär. Om hur barn reagerar på skilsmässa av Jennifer Moore-Mallinos. Här tas barns tankar om skuld upp och hur många tror att om de bara är snälla ska allt lösa sig. Nelly får sakta förklarat för sig att båda föräldrarna fortfarande älskar henne fast familjen inte längre ser ut som tidigare. Här försöker föräldrarna minimera bråken och osämjan och få en fungerande relation för barnets bästa.

För vuxna finns flera böcker. Tidskriften Vi föräldrar och Malin Alfvén har samarbetat i boken Skilsmässan: om barn och föräldrar. Boken visar på möjligheter och bygger på intervjuer med barn och föräldrar.