Semester i böcker för barn

Det blir svemester i år också. Jag har plockat fram några böcker där äventyret inte behöver ligga så långt hemifrån och som knyter an till årets tema i Sommarboken som är uteliv.

Barn läser cottonbro, Pexels

(klicka på titeln för att se om boken finns som bok, e-bok eller e-ljudbok samt för att låna eller reservera på biblioteken)

Hemma hela sommaren heter Elin Johansson och Elin Ekmans härliga bilderbok. Det är sista dagen innan semestern och alla verkar ha stora planer och resor att se fram emot. Bokens jag säger att hon ska på safari fast de ska stanna hemma. Det visar sig bli en härlig sommar när fantasin släpps loss. Det behöver inte heller bli dyrt vilket mamman tycker är bra. Jag gillar hur text och bild kompletterar varandra och hur fint samspel det blir mellan barn och vuxen. Samma duo ligger också bakom de uppskattade böckerna om Olle & Bolle.

En annan bilderbok som släpper loss fantasin är Se upp för krokodilen! av Lisa Moroni och Eva Eriksson. Här är det en pappa som tar med sitt barn ut i skogen. Pappan brukar göra så tråkiga saker som att jobba och nu måste de både handla och åka långt innan vildmarken börjar. Väl framme gör barnets fantasi vandringen till ett farligt äventyr medan pappan till en början bara ser vanliga träd och stenar. Så småningom kan även pappan släppa loss och det blir ett härligt slut på dagen när tältet är på plats.

Camping verkar vara det många ser framför sig om det inte blir långväga resor. Martin Widmark och Pelle Forshed gör böckerna om den uppochnervända familjen Jansson där barn och föräldrar byter roller med varandra. I En helt vanlig semester med familjen Jansson är det dags att uppleva campingplatsen. Galet och tokigt med plats för många skratt när barnen får fullt upp att hålla ordning på sina vilda föräldrar.

Låna böckerna på biblioteket:

1. Hemma hela sommaren

Av: Johansson, Elin
    Språk:
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
    Finns som: Bok
  2. Se upp för krokodilen!

Av: Moroni, Lisa
    Språk:
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
    Finns som: Bok

Fler sommartips:

1. Äntligen sommar!

Skrivet av: Elin Sundström

Vad ska du göra i sommar? Ska du jobba? Eller vara ledig? Kanske blir du hemma lite mer än du brukar. Vad än du har planerat så hoppas vi du får lite tid över att spendera med en riktigt bra bok eller film! Här kommer några tips från oss på biblioteken i Sundbyberg. Du hittar också tips på aktiviteter i närområdet.

Skrivet av: Kristin Andersson den 3 juni 2021