Deckare och hemmapyssel för påskhelgen

Spendera påsken hemma med deckare och pyssel!

Påsk DarkWorkX, Pixabay

Ingen påsk utan deckare har vi lärt oss från Norge (i grannlandet kallas detta fenomen för Påskekrim). Om du behöver en paus i allt det spännande kan du alltid göra en blomma av kaffefilter eller en pärl-hare till påskens vackraste ris!

(klicka på boktitlarna för att se om boken finns inne på biblioteket som bok, ljudbok, e-bok eller e-ljudbok)

Deckartips:

Carina tipsar

Dödens flod av Dervla McTiernan

Dödens flod - bokomslag
När Aislings pojkvän Jack hittats i floden Corribs iskalla vatten informerar polisen henne om att det var självmord. I ett försök att glömma begraver hon sig i arbete, men efter flera år utomlands återvänder Jacks syster Maude till Irland, och hon är fast besluten att bevisa att Jack mördades. Samtidigt har kommissarie Cormac Reilly fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt cold case, en oavsiktlig överdos som dödade Jack och Maudes drog- och alkoholmissbrukande mor.

(beskrivning från bibliotekskatalogen)

Boken var riktigt bra. Det är bara första delen som är översatt till svenska ännu. Men jag tror jag måste köpa del två på engelska så jag kan fortsätta läsa om irländske kommissarie Cormac Reilly!

Kolibri och De försvarslösa av Kati Hiekkapelto

Kati Hiekkapelto är en finsk deckarförfattare som fått ett internationellt genombrott med sina böcker om kriminalpolisen Anna Fekete. För Kolibri nominerades hon till en Petrona Award och till det Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln. Boken fick lysande recensioner även i Sverige och valdes till en av årets bästa deckare i både Dagens Nyheter och Göteborgs-PostenDe försvarslösa är den andra boken i serien om Anna Fekete.

(information från förlaget)

Båda böckerna finns som bok och e-bok.

Böckerna finns även att låna på originalspråket finska. Då heter dom Kolibri och Suojattomat.

Anna tipsar

Singöspionen - bokomslag
Just nu ska vi inte resa ut i den fantastiska svenska skärgården. Men det hindrar inte att du läser om den. Vad sägs om en trevlig spionhistoria i Roslagens famn? Singöspionen av Anders Gustafsson och Johan Kant är en spännande kriminalroman som är smart skriven så att du helt enkelt måste läsa nästa bok för att få veta hur det går. Det här är läsning om skurkar och spioner som garanterat räcker hela påsken. På köpet får du träffa Solbritt Andersson, en ovanligt cool kriminalinspektör i 60-årsåldern.

Alla delar utom den sista (Blodspengar) finns som e-bok och e-ljudbok. Klicka på titeln för att välja vilket format du vill låna.

Singöspionen

Mordbrännaren

Sändebudet

Änglabarnet

Blodspengar

Elin tipsar

Garnethill - bokomslag
Jag rekommenderar Denise Minas spännande Garnethill-trilogi, som utspelar sig i Glasgow (Bonusinfo: Garnethill är ett område i Glasgow). Den av livet sargade Maureen O'Donnell är en oavbrutet intressant huvudperson.

Den första delen i serien - Garnethill, inleds med att Maureen precis tänker avsluta sitt trassliga förhållande med den gifte terapeuten Douglas, men hittar honom istället mördad under fasliga omständigheter. Efter det blir allt ännu värre då Glasgow-polisen misstänker henne för mordet. Den andra delen i trilogin heter Exil och den avslutas med Den sista utvägen. Perfekt sträckläsning!

Alla tre delar finns att låna på biblioteket som bok, e-bok, e-ljudbok, mp3 och cd. Klicka på titeln för att välja vilket format du vill låna.

Garnethill

Exil

Den sista utvägen

Hemmapyssel:

Här hittar ni en fin instuktion till ett vackert påskris med blommor som aldrig vissnar. Du behöver kaffefilter, färg, metalltråd och floristtejp

Blommor av kaffefilter
Så här fint blev riset vi gjorde på biblioteket!

Du som har kommit ihåg att spara dina tomma toarullar hittar mängder av tips på pyssel här. Påskharar, äggkoppar och annat fint!

På https://panduro.com/sv-se/inspiration finns det massor av pyssel att inspireras av. Till exempel kan du göra gulligt påskris-pynt med hjälp av pärlplattor. Roligt för barn och vuxna!

Påskpyssel av pärlplattor
Gulligt pärlpyssel skapat av Lena och Felicia.

Jag odlar - inomhus, på balkongen och i trädgården är en bok av Elin Ek som är bra att ta inspiration ifrån under lediga dagar hemma om du vill komma igång med en egen odling. Så här står det om boken i bibliotekskatalogen:

”Jag odlar” av Elin Ek är den ultimata odlingsguiden för alla nybörjare! Här finns allt du behöver veta för att odla dina egna grönsaker och blommor, oavsett om du bor i villa eller höghus. Du får tips på de mest lättodlade sorterna som (nästan) alltid blir något! /.../ Lär dig hur du tyder en fröpåse, odlar ärtskott i köksfönstret och torkar dina ringblommor och gör till tvål! Medan du väntar på att de små skotten ska titta upp ur jorden kan du koka eget lypsyl, sy egna tepåsar eller läsa om varför bin är så supercoola. "Jag odlar" är den perfekta boken för dig som vill odla, men tror att det är svårt!

Jag odlar finns att låna på biblioteket som bok och som e-bok.

1. Angående coronaviruset

Information med anledning av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Uppdaterad 20-05-04.

Skrivet av: Elin Sundström den 2 april 2020